Tužilac za sigurnost saobraćaja objavio je juče za španske službe preporuke prema kojima bi trebalo kazniti manipulaciju tahografom kao zločin. Do sada se takvo kršenje zakona smatralo administrativnim prekršajem. Ovo su posljedice nedavne odluke Vrhovnog suda Španije.

Bartolome Vargas, tužilac za sigurnost saobraćaja, poslao je svim službama za kontrolu prometa naredbu da pojačaju provjere kamiona u vezi s manipulacijom tahografom i ovu praksu smatraju zločinom.

Tokom konferencije za štampu u sjedištu Ureda državnog tužioca, Vargas je ukazao na odluku vrhovnog suda iz januara, prema kojoj je manipulacija zapisima tahografa jednaka lažiranju službenih dokumenata .

Dakle, vozači koji počine takva djela mogu biti kažnjeni u Španiji sa 3 godine zatvora , a ne kao prije, 500 eura kazne i 6 kaznenih poena za vozača i 4,001 eura kazne za poslodavca. Zatvorska kazna može biti još ozbiljnija u slučaju ponovljenih manipulacija.

Prema El Paisu, kao rezultat istrage ne mogu biti kažnjeni samo vozači koji obavljaju manipulacije, već i njihovi poslodavci.

Prema uputama, inspektori mogu poslati pitanja poduzetnicima kako bi utvrdili jesu li “zajedno djelovali u manipulaciji” kako bi izbjegli novčane kazne zbog prebrze vožnje ili ubrzavanja rute. Ako je to slučaj, poslodavac može odgovarati i za kršenje prava radnika.

Odluka Vrhovnog suda Španije

Vrhovni sud 22. januara ove godine presudio je o slučaju vozača koji je magnetom upravljao tahografom. Nakon odluke koja opravdava kamiondžiju, a usvojen od strane okružnog suda u Đironi.

Vrhovni sud utvrdio je da manipulacija tahografom kako bi krivotvorila njegovu evidenciju kako bi se izbjeglo provođenje policijskih i administrativnih provjera predstavlja krivično djelo vezano za krivotvorenje službenih dokumenata.

U Španiji, krivotvorenje podliježe krivičnim kaznama iz čl. 392. Krivičnog zakona u vezi sa članom 390.1.2º istog zakonika.

S tim u vezi, Krivično vijeće Vrhovnog suda osudilo je na šest mjeseci zatvora i kaznu od 1.080 eura za krivično djelo falsificiranja isprave . Osuđeni je stavio magnet na metalni dio senzora kretanja tahografa. Ova akcija dovela je do toga da je uređaj bilježio vrijeme odmora, iako je vozač zapravo bio na putu.

Odlukom od 22. januara, Vrhovni sud Španije potvrdio je stav sudskog suda (krug suda br. 5 u Đironi), koji je vozača proglasio krivim za prevaru sa falsifikovanjem dokumenata.