TIR – Transport International Routier; (Međunarodni drumski saobraćaj). 

Sigurno ste mnogo puta vidjeli kamione s TIR znakovima pričvršćenim na prednjoj ili stražnjoj strani. Ali šta nam tačno znači ovaj znak i na šta se on odnosi?

Kina je 2016. godine potpisala Konvenciju TIR

TIR – skraćenica za Transport International Routier. Riječ je o međunarodnom cestovnom prometu, kojim upravlja Međunarodna carinska konvencija od 14. novembra 1975. o prijevozu robe kamionima u međunarodnom prijevozu, omogućujući pojednostavljene procedure na graničnim prijelazima i u carinskim uredima, kako bi drumski prijevoz bio što efikasniji.


Kamion koji putuje karnetom TIR-a koji napušta jednu zemlju je – prema Konvenciji TIR-a pregledan i zapečaćen na graničnim prelazima ili na bilo kojem carinskom uredu koji se nalazi usred zemlje izvoza robe, a neotpakiran je i provjeren samo u odredišnoj zemlji, dok sve zemlje graniče tranzitne propusnice s formalnostima ograničenim na minimum.


Konvencija TIR počela se primjenjivati ​​nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata (prvi sporazum o tom pitanju zaključen je 1959.), a njoj pripada nekoliko desetaka zemalja: sve u Europi, kao i većina zemalja koje održavaju prilično velik broj kamiona u međunarodnom prometu (između ostale: Turska, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan i Iran). U julu 2016. Narodna Republika Kina također je potpisala Konvenciju TIR.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime