Neki pišu “prljavštinu”, a on na prašnjavim kamionima slika portrete, životinjske slike i žanrovske prizore. Nije ni čudo što je vozač Arnulfo Gonzalez jednom sanjao da postane umjetnik . Snovi su se brzo raspršili u sukobu sa stvarnošću. “Ima samo još novca u transportu, a momak mora kući donijeti novac”, priznaje.

Gonzalez se dobro sjeća ovog trenutka. Bila je 2016. godina i čekao je utovar i zagledao se u stražnji dio vlastitog kamiona. Prašina, kao i obično nakon dugog puta. Odjednom joj je prišao i počeo crtati prstima po prašini. I tako je nastao portret žene.

Tokom meseci pojavilo se više crteža jer su se povećavale prašina i krhotine. Tako su se našli lavova njuška, krilata svinja, bradati Djed Mraz, pa čak i Isus Krist.

Nećeš jesti umetnost

Stanovnik Hacienda Heightsa u Sjedinjenim Državama sjetio se svojih mladenačkih snova pored svog karavana. Uostalom, pohađao je časove umjetnosti, uključujući i keramiku u Bell Gardens. Čak je svoju ženu odveo u radionicu tokom koje su se međusobno slikali.

Međutim, brzo se pokazalo da umjetnost ne može uvijek biti oživljena. Arnulfo Gonzalez , otac dvoje djece, postao je vozač kamiona 2000. godine, jer je “bilo jednostavno više novca” – priznaje u intervjuu za latimes.com.

Promocija u zid

Danas kombinira umjetnički štih sa svakodnevnim radom. Kada se učitava, uključuje klasičnu muziku jer ga uz nju najbolje stvara – posebno sa Beethovnovom „Moonlight Sonatom“. I dalje sanja da će jednog dana postati umjetnik pune ruke posla .

Ko zna šta će se desiti – pita se. – Barem bih se želio promovirati i započeti slikati na zidovima.

Što god to bilo, vozač priznaje da njegove trenutne slike imaju jednu neupitnu prednost – supstanci zbog koje nastaju nikada se ne završava. Jer se prašina još uvijek skuplja. Bez kraja.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime