Philipp Reich testira Schmitz Cargobull 32-metarski EcoDuo. Kako postupiti kada su takva dugačka vozila zabranjena u Njemačkoj?

Philipp Reich iz Vimfowa prvi je špediter iz Njemačke koji je koristio takvo vozilo. Nedavno je šef kompanije dobio od proizvođača prikolica Schmitz Cargobull iz Altenberge dvije polu prikolice s ceradama koje je kombinovao sa vozilom.

Međutim, čitav poduhvat ima i lošu stranu. Ne može se slobodno kretati javnim putevima. U Njemačkoj su korišteni tzv “Dugi kamion” može biti dugačak i do 25,25 metara, a težak 40 ili 44 tone.

– Naš koncept ima smisla samo u sljedećim konfiguracijama: 40 plus 30 tona za dvoosni kamion ili 40 plus 36 tona za troosni kamion – kaže predsjednik Uprave Schmitz Cargobull Andreas Schmitz – ovo su parametri vozila, do sada su dozvoljeni samo u Skandinaviji.

Reich bi želio staviti deset EcoDuos-a na put – po mogućnosti i u Njemačku. Međutim, to nije moguće, njemački špediter može ih koristiti u svojim prijevozima samo u Finskoj. Da bi prešao Njemačku, špediter mora otkopčati EcoDuo komplet i podijeliti ga na dva kamiona.

Kompanija Philipp Reich putuje oko 600 kilometara kroz Finsku sa samo jednim utovarnim mjestom. Tamo na povratku prevoze dijelove strojeva za automobilsku industriju i drvo.

U Njemačkoj bi upotreba EcoDuo-a također imala smisla – tvrdi ekspert. Ako bi se umjesto dva mogla priključiti samo jedan kamion. Tada bi uštedjeli nekoliko desetaka kilometara od sjedišta kompanije do jedne od dvije baltičke luke Rostock i Travemünde.

EcoDuo Schmitz Cargobull-a je inovativno evropsko transportno rješenje. Do sada nije bilo moguće putovati u inostranstvo s dugim tipovima setova iz Njemačke. Generalni direktor Andreas Schmitz vidi poseban potencijal ovog koncepta vozila. “Dugoročno gledano, EcoDuo vidimo kao ekološki i ekonomski najučinkovitije transportno rješenje diljem Europe na pravim glavnim vezama “, kaže Schmitz. Kompanija je već isporučila oko 100 takvih kombinacija prikolice u Skandinaviju i Španiju.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime