Federalni ured za prijevoz robe (BAG) objavio je popis zabrana prometa kamiona na državne praznike 2021. godine.

U Njemačkoj se svečane i nedjeljne zabrane prometa primjenjuju na kamione čija je ukupna dopuštena masa veća od 7,5 tona i teška teretna vozila s prikolicama, bez obzira na težinu. Ograničenja se primjenjuju na cijelu cestovnu mrežu nedjeljom i državnim praznicima od 0,00 do 22,00. Međutim, imajte na umu da se neki državni praznici i povezane zabrane prometa odnose samo na određene regije.

BAG je nedavno objavio listu državnih praznika 2021. godine kada će se primijeniti zabrane prometa.

Zabrane prometa u Njemačkoj 2021. godine

– 2. aprila – Veliki petak (zabrana se odnosi na cijelu zemlju).

– 5. aprila – Uskršnji ponedjeljak (zabrana se odnosi na cijelu zemlju).

– 13. maja – Vaznesenje Gospodnje (zabrana se odnosi na cijelu zemlju).

– 24. maja – mrki ponedjeljak (zabrana se odnosi na cijelu zemlju).

– 3. juna – Tijelovo (samo u državama Baden-Württemberg, Bavarska, Hessen, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Rajna-Palatinat i Saarska).

– 3. oktobra (Dan ponovnog ujedinjenja Njemačke).

– 31. oktobar – Dan reformacije (samo u sljedećim državama: Brandenburg, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija).

– 1. novembra – Dan svih svetih (samo u saveznim državama Baden-Württemberg, Bavarska, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Rajna-Palatinat i Saarska).

– 25. decembra – Božić.

– 26. decembra – Božić.

Sporazum Länder-a o ublažavanju zabrana tranzita

Sjeverna Rajna-Vestfalija i Donja Saska postigle su sporazum o zabranama kamiona tokom uzastopnih državnih praznika. Aranžmani Ländera odnose se na Dan reformacije (31. oktobar), koji je praznik u Donjoj Saksoniji, i Dan svih svetih (1. novembar) koji se obilježava u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Prema aranžmanima, period zabrane teških teretnih vozila preko 7,5 tona bit će ograničen ovih dana na 6.00 do 22.00 (na državni praznik u određenoj saveznoj državi). Regionalne vlasti na ovaj način žele poboljšati protok prometa.

Uz to, obje savezne države daju pravo upravljanja kamionima na važnim tranzitnim rutama A1, A2, A30, A31 i A33 od 6 do 22 sata.Ova odredba vrijedi i ako Dan reformacije ili Dan svih svetih padne u nedjelju.

Pored toga, Hessen, gdje za razliku od susjedne Sjeverne Rajne-Vestfalije, ne slavi Dan svih svetih, ovog je dana dao ostavku na kazneni progon i kažnjavanje prekršaja povezanih s kršenjem zabrane prometa kamiona u državi. Međutim, ovo se odnosi samo na vozila koja putuju najkraćom rutom između dva dijela Hesena preko Sjeverne Rajne-Vestfalije. U tu svrhu autocesta A44 može se koristiti samo u području raskrsnice 65, između granice Hessen-a i Sjeverne Rajne-Vestfalije na 43,2 kilometara do granice Sjeverne Rajne-Vestfalije i Hessena na 38,4 kilometara.

Ograničenja se ne odnose na sve

Neki kamioni izuzeti su od njemačke zabrane za nedjelju i praznike. Ovo su vozila koja implementiraju:

– kombinovani teret (cestovno-železnički) od pošiljaoca do najbliže stanice za utovar ili od najbliže stanice za istovar do primaoca, ali samo na udaljenosti koja ne prelazi 200 km ;

– kombinovani teret (luka-put) između mjesta utovara i istovara i luke na udaljenosti ne većoj od 150 kilometara (dostava i izvoz);

– prevoz slijedeće robe i prazna putovanja s tim u vezi: svježe mlijeko i svježi mliječni proizvodi, svježe meso i proizvodi od prerade svježeg mesa, svježa riba, živa riba i proizvodi od prerade svježe ribe, kvarljivo voće i povrće.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime