Mnogi se vozači kamiona žale na loše snabdijevanje duž autoceste. Nedavno je zatvoreno mnoštvo hotela i odmarališta s toaletima i tuševima.Vozači su reagovali na ograničenja koja su federalna i državna vlada postavile kao posljedica koronske pandemije. 

“Otišao sam danas na tri odmarališta, sva tri su zatvorena, jer im nije vrijedilo da rade”, napisao je vozač Verkehrs Rundschau u utorak na Facebooku. Posebno se žali na zatvorene tuševe. “Sada je veliko razočaranje. Mnogi vozači kamiona žele baciti ključeve i prestati voziti ako se ništa ne promijeni u situaciji”, nastavlja on. 

“Tada ćemo samo ostati kod kuće”

I nije sam sa tim mišljenjem: “Ako više ne postoji mogućnost odlaska u toalet ili na tuširanje, ostat ćemo kod kuće radi naše zaštite “, komentirao je drugi vozač na Facebook stranici TRUCKER.

Na YouTubeu se žali i vozač kamiona. U video poruci kaže: “Ono što me sada razbjesni je to da vozači kamiona (…) koji voze lijekove oko tog područja i koji osiguravaju da hrana uopće stigne na police (…) nemaju ni priliku istuširati se ili pojesti topli obrok, jer je sve zatvoreno. “On poziva vladu da djeluje.

Političari rade samo eksperiment

Član FDP Bundestaga Christian Jung, izvjestitelj parlamentarne grupe FDP za teretni promet i logistiku, početak sedmice počeo je kao istraživački novinar i posjetio autoputeve na autocestama A5, A6, A9 / A4, A10 i A115. On je na svom Twitter nalogu dokumentovao samoeksperiment, za koji je nosio bejzbol kapu i kratku košulju umjesto odijela. Zaključak političara: „Bilo je higijenskih problema na skoro svim servisima za autoceste koje sam posjetio. Ako ništa drugo, obično postoji samo jedan funkcionalni tuš za nekoliko stotina vozača kamiona koji se voze u prostor za odmor u jednom danu. ” Toaleti su sada otvoreni, ali ne čiste se svi redovno, kaže Jung. On takođe predlaže Za vrijeme krize u Coroni, vozačima su bili dostupni mobilni kontejneri za tuširanje i više toaleta. I nakon trenutne krize u Coroni, hitno je razmišljati o novim sanitarnim i higijenskim standardima u logistici, na benzinskim stanicama i auto-dvorištima.

Političari i operatori benzinskih pumpi reagiraju

Navodno je problem bio prepoznat.Federalno Ministarstvo saobraćaja zatražilo je od zemlja da ponude jela u odmorišta uz autoceste. Na primjer, u utorak je bavarsko Ministarstvo prometa objavilo da rade na rješenjima zajedno s operatorom servisa Tank & Rast. Izvjestio je VerkehrsRundschau.

Glasnogovornik Autobahn Tank & Rast Group rekao je u utorak na zahtjev njemačke tiskovne agencije dpa da je provjerila higijenu sanitarnih čvorova sa vlastitim zaposlenicima i po potrebi aktivirala dodatna poduzeća za čišćenje. “Drugo, trenutno na našim lokacijama provjeravamo jesu li na raspolaganju WC i tuš.” 

Tank & Rast na svojoj web stranici također nudi informacije da su svi sanitarni čvorovi Sanifair sada slobodno dostupni. To se odnosi i na tuševe kamiona. Izuzeci su, međutim, mogući na lokacijama gdje postoji mali kiosk bez benzinske pumpe ili na kojem postoji takozvani “daljinski sustav”. Benzinska pumpa i prostor za odmor nalaze se u različitim zgradama. Kada se prostor za odmor zatvori, objekti Sanifair više nisu dostupni. U tim slučajevima znakovi na ulazu obično ukazuju na sljedeću opciju za odlazak do toaleta ili tuša, kaže kompanija.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime