„Dragi vozači, uz prijetnju širenja COVID-19 (…) smanjujemo cijene i smanjujemo troškove u svim oblastima našeg poslovanja. Iz tog razloga, od 14. aprila, smanjujemo dnevnicu za sve vozače “- takvu poruku kompanije dobili su svi vozači. Podaci su izazvali eksploziju bijesa i prijetnju štrajkom vozača.

Prije nekoliko dana svi su vozači poznatog litvanskog prijevoznika Girteka Logistics dobili su nesretnu poruku o smanjenju dnevnica zbog opasnosti koju prouzrokuje COVID-19. ” Kompanija je navela da je razlog za ovu odluku činjenica da je „značajan dio kupaca prestao slati robu, tvornice i skladišta počeli su se zatvarati širom Europe, u Rusiji i Skandinaviji, a nezaposlenost je počela rasti“. Iz poruke takođe proizilazi da je trenutni glavni cilj prevoznika „da kamioni ne stoje u praznom hodu i da uvek imaju teret za prevoz“.

„Za to uzimamo jeftiniju robu, niže cijene i smanjujemo troškove u svim oblastima našeg poslovanja. Nakon ove krize i tako da svi zajedno možemo preživjeti, od 14. aprila, smanjujemo dnevnicu svim vozačima. Garantiramo da dnevnica neće biti niža od minimalne dopuštene stope utvrđene zakonom ”, navodi se u izjavi kompanije koju su dobili vozači koji rade na tabletima i telefonima. Tako su plaće vozača smanjene na 53 eura dnevno uz mjesečnu kilometražu od 12 hiljada km.

Ovo nije kraj loših vesti – kako se ispostavilo, kompanija takođe želi kazniti vozače zbog prevelike potrošnje goriva. Kao što vozači komentiraju, kompanija planira ostvariti odbitke za „pretjeranu potrošnju“ čak i u slučajevima kad su razlog duge rute koje prolaze kroz obilaznje tokom popravka cesta.

Kamioni Girteka će se ustaviti

Mogla bi se očekivati ​​reakcija vozača. Stvorena je grupa na popularnoj aplikaci Viber koji poziva vozače da štrajkuju. Trenutno grupa okuplja više od 6,8 ​​hiljada članova.

„U riziku smo odmah nakon ljekara. Trebali su da nam povećaju platu, a ne da je smanjuju! “,„ U Kanadi su dodali 550 evra vozačima zbog rizika koji su pretrpeli, ali nisu je smanjile plate. Zašto, ako je bilo dobro, Girteka je plaćala 66 eura, a Nijemci bi mogli zaraditi 90 eura za ovo vrijeme? “,” Apsurdnost, dobit ćemo manje za vožnju do zaraženih područja “? Takvi i drugi komentari u potpunosti iznervirani će se pojaviti u grupi za nekoliko dana.

Međutim, ne osuđuju svi odluku Girteke. Neki učesnici navode zdrav razum.

„Jeste li čuli za ponudu i potražnju? Zbog virusa se smanjio broj otvorenih pogona i preduzeća, ali broj vozača nije se mijenjao. Dakle, ponuda je ostala na istoj razini, a potražnja je pala, dakle, cijene prijevoza su se smanjile, jer sada za jedan prijevoz nemaju dva prijevoznika, nego 10. Stoga, neki vozači šalju se na godišnji odmor, dok drugi smanjuju plaće. Spomenuli ste Kanadu (…), samo tamo država plaća dodatno, a ne firma “, kaže Valentine. Zauzvrat, Anatolij dodaje da „svaka kompanija ima takvu situaciju sada, a prevoznici samo trebaju razmišljati o tome kako zadržati kompaniju“.

Šta će biti štrajk vozača? Vrlo je jednostavno – na autobusnoj stanici i prezentaciji da su oni, vozači, najvažnija karika u lancu opskrbe. „Svaki jednostavan kamion je gubitak za kompaniju. Samo hiljadu automobila je katastrofa “, komentirali su glavni agitatori koji pozivaju na protest.

Eugene, jedan od vođa “revolucije”, kako vozači kažu o akcijama, rekao je da bi planirani prekid trebao nastupiti u ponedjeljak, 20. aprila, od 9 sati do 18 sati. „Zašto sve ovo radimo? Tako da se vozači ne uračunavaju u gorivo, tako da im se vraća plata do razine 65-68 eura (dnevno). “, – kaže Eugene.

– Naši zahtevi su vrlo jednostavni: vratiti ono što su nam uzeli. Prvo, isplatiti plaće svim vozačima koji rade u svim voznim parkovima kompanije, svim posadama, stažistima. Drugo, da se zaustave nerazumni odbitci za gorivo – rekao je Andrei, jedan od osnivača grupe na Viberu.

Šta kaže Girteka?

– Girteka je, kao i čitava svjetska ekonomija, vrlo osjetljiva na efekte krize. Količina i cijene prijevoza se smanjuju. “Ne smanjujemo plaće vozačima, već samo privremeno smanjujemo dnevnice, čiji iznos nije niži od stopa utvrđenih u zakonu”, kaže Christian Kaas Mortensen, glasnogovornik Girteka Logistics.

Girteka spominje da ovo nije jedina krizna situacija u istoriji kompanije . Trenutno je antikrizni plan kompanije zasnovan na obustavi zapošljavanja novih zaposlenika i „smanjenju svih nepotrebnih troškova“. Koliko će dugo to smanjenje trajati nije poznato.

– Kao i većina kompanija u Evropi moramo izvršiti prilagođavanja budžeta. Živimo u vremenu stalnih promjena i ne možemo zamisliti koliko će dugo trajati kriza. I iako smo optimistični, spremni smo za najgori slučaj “, komentira Christian Mortensen.

Kakav je to scenarij i hoće li u budućnosti doći do povratka skraćenih poslovnih putovanja – kompanija ne komentira. Kao i zašto 12 tisuća zaposlenih kompanije nije unaprijed obaviješteno o predstojećim promjenama.

– Izveli smo samo neka podešavanja veličine dnevnice, ali nismo izmijenili veličinu plata vozača. Za takve promjene nema potrebe za potpisivanjem novih ugovora o radu “, glasnogovornica kompanije odgovara na pitanje o pravnim formalnostima.

Šta će Girteka uraditi ako vozači stvarno zaustave svoje kamione?

– Pregovaramo sa vozačima po tom pitanju. Objašnjavamo zašto su takve akcije neophodne u eri pandemije COVID-19. Trenutno niko od vozača ne štrajkuje, svi kamioni su u pokretu. Mnogi vozači to razumiju i podržavaju našu odluku. Oni jednostavno razumiju kritičnu situaciju “, kaže predstavnik kompanije. Glasnogovornica ne želi dati detaljniji odgovor na pitanje. Također nije poznato koji gubici mogu nastati zbog kašnjenja u isporuci. „Vozači ne štrajkuju“, komentira Christian Mortensen.

Dogovor vozača?

Cestovni prijevoz je sektor koji se obično prvi osjeti efektima ekonomske recesije . Girteka nije jedina litvanska kompanija koja je odabrala takve uštede. Prema mnogim vozačima, to su učinile i druge litvanske kompanije.

“Ovo je upotreba situacije, a ne kriza”, komentira jedan od pokretača. – Velike litvanske kompanije postigle su dogovor i zajednički smanjile dnevnicu vozača, motivirajući to potrebom da pronađemo uštedu. Međutim, sve po zakonu – nova dnevnica nije niža od minimalne stope određene u zakonodavstvu.

– Girteka nije osetila krizu koliko druge kompanije. 75 posto Naša se flota nalazi u hladnjači, pa je recesija utjecala na nas u manjoj mjeri nego prijevoznici s uglavnom teretnim kamionima. Ipak, naši postupci diktirani su dobrom kompanije, kaže Christian Mortensen.

Takođe pročitajte:

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime