Provjera kamiona napunjenog hranom za pse koji je krenuo iz Litvanije u Tursku, pokazalo je da se na plafonu kabine nalazi tahografski prekidač. Vozač je, upalivši svjetlo u kabini, istovremeno ugasio tahograf. Sada će moći krenuti tek nakon plaćanja računa za održavanje uređaja i uplate depozita.

Poljski inspektori za cestovni promet pratili su u utorak vozila koja se kreću putom Lublin-Bialystok 19. Prilikom provjere kamiona sa poluprikolicom registriranim u Turskoj, imali su sumnje u pravilan rad tahografa. Odlučili su poslati automobil u najbližu radionicu za tahograf, kako bi specijalisti proveli detaljan pregled kako samog uređaja, tako i predajnika impulsa i kablova.

Pretpostavke inspektora potvrđene su. Pokazalo se da je sistem tahografa modifikovan i opremljen daljinskim upravljačem koji blokira njegov rad. Dok je vozač vozio, tahografom je mogao zabilježiti da se odmara. Zanimljivo je da je kontrola prekidača ugrađena u plafonsku lampu unutrašnjeg osvetljenja.

Kazna za manipulaciju – 2,7 hiljada eura

Zaposleni u službi demontirali su prekidač i vratili tahograf u fabričko stanje. Vozač će moći nastaviti putovanje tek nakon što položi depozit u iznosu od 2,7 hiljada eura (maksimalna kazna za prekršaje povezane s manipulacijom tahografom u Poljskoj), koja će se pripisati prijetnji zbog novčane kazne. Tome se dodaje faktura za rad zaposlenih u servisu.

1 KOMENTAR

  1. Maksimalne kazne,prvenstveno vlasnicima kamiona,potom vozačima.U GB za to zatvor, a kazne astronomske.U slučajnoj zemlji te stvari još prolaze.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime