Volvo Trucks

Volvo Trucks najavljuje početak tržišne ekspanzije svojih električnih kamiona Volvo FL Elelctric i Volvo FE Elelctric na odabranim tržištima u Evropi.

Na taj način, švedski proizvođač kamiona zadovoljava sve veću potražnju za održivim transportnim rješenjima, budući da Volvo FL Elelctric i Volvo FE Electric nude veliki potencijal u urbanom planiranju, jer se mogu koristiti u zatvorenim gradskim područjima i zaštićenim zonama.

Naime, ovi kamioni ne emituju izduvne gasove i imaju nizak nivo buke. Na taj način omogućeno je obavljanje isporuka i prikupljanje otpada tokom noćnih sati, poboljšava se transportna logistika i smanjuje saobraćajna gužva. Uz to, bez zagađenja i sa manje buke, električni kamioni stvaraju nove mogućnosti za planiranje grada i putne infrastrukture.

„Globalna urbanizacija zahtijeva gradsku logistiku i saobraćaj kamiona sa nultom emisijom i manje buke, što je prioritet. Sa Volvo FL Electric i Volvo FE Electric u mogućnosti smo ispuniti i striktne ekološke zahtjeve, kao i visoke komercijalne potrebe naših kupaca“ kaže Jonas Odermalm, podpredsjednik odjeljenja Line Electromobility u Volvo Trucksu.

Konstrukcioni izazovi su povećanje korisne nosivosti i optimizacija dosega. Također: „Rješenja će se zasnivati na individualnim korisničkim potrebama koje uzimaju u obzir brojne parametre, kao što su ciklusi vožnje, opterećenja i analize ruta, kako bi se kapacitet baterije iskoristio na najefikasniji način“ nastavlja Jonas Odermalm.

Volvo FL Electric i Volvo FE Electric razvijeni su u uskoj saradnji sa odabranim kupcima koji posluju u Geteborgu , a povratne informacije su bile pozitivne. Vozače koji su bili uključeni u saradnju, posebno su impresionirle perfmanse i tih rad.

Ipak, najveći problem predstavlja nedovoljno razvijena infrastuktura za punjenje u većini gradova, pa Volvo Trucks, zajedno sa partnerima, radi na stvaranj dugoročne strategije za stvaranje potrebne infrastukture.

Činjenice o Volvo FL Electric i Volvo FE Electric:

-Kamioni Volvo FL Electric i Volvo FE Electric razvijeni su za distribuciju, komunalne i ostale poslove u gradskom prevozu

-Prodaja će započeti u Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj i Holandiji

-Početak serijske proizvodnje ovih kamiona planiran je za mart naredne godine.

-Volvo FL Electric ima ukupnu dopuštenu masu od 16 tona, a Volvo FE Electric 27 tona

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime