Volkswagen Constellation je gotovo potpuno nepoznata u Europi i SAD-u, ali u Južnoj Americi kamion je prilično uspješan. Kamion se proizvodi od 2005. u suradnji s MAN-om u Brazilu i dostupan je u ukupnoj težini između 14,3 tone – 62,8 tona.

Volkswagen Constellation je najveće vozilo u Volkswagen postavi i dizajniran je za duge staze i druge poslove distribucije. Volkswagen Constellation ima kabinu nad konfiguracijom motora i nudi se s brojnim međuosovinskim bazama i specifikacijama. Kamion dolazi s nizom dizelskih motora Cummins i MWM koji dolaze u tri snage.

DIZAJN KAMIONA

Kamion odlikuje moderan dizajn koji izgleda obično evropsko. Kabina u kvadratu dominira crna vertikalna rešetka koja u središtu nosi logo firme. Da bi razbio monotoniju čiste površine, prednji lim od metala dobio je dva dinamična nabora na koji naliježu rešetke i poboljšavaju moderan izgled kamiona.

Postoje i dva okrugla fara sa svake strane rešetke koji su postavljeni vertikalno i imaju crnu plastičnu zaštitu koja daje Constellation karakterističan izgled.

Robusna izvedba kamiona poboljšana je prednjim branikom koji je opremljen centralnim usisom zraka i izrađen je od jakog metala koji se lako zamijeni u slučaju djelomičnih oštećenja.

UNUTRAŠNJOST KAMIONA

Možete uskočiti unutra bez previše napora, jer su stepenice i ručke postavljeni intuitivno i dobro vam služe do kraja.

Jednom kada se nađete u kabini Constellation, pronaći ćete prilično ergonomski dizajn, s crticom koja nas neobično podsjeća na Volkswagen Golf 4 model. Iako još uvijek nismo 100% uvjereni u kvalitetu materijala koje je Volkswagen odabrao za ploče i vrata, i dalje smo impresionirani kvalitetom okova, koji se čak i ako se ne može uporediti s modelima poput Volva ili Scania, i dalje su prilično dobre i izgledaju kao da su spremne trajati značajan broj godina.

Iako se dizajn nadzorne ploče može smatrati radije datiranim nego modernim, nećete imati pritužbi na cjelokupnu ergonomiju. Srećom, Volkswagen je upotrijebio svoje iskustvo u proizvodnji osobnih automobila, a raspored kontrola je također prilično intuitivan jer je sve postavljeno na pravo mjesto.

Sjedišta, međutim, izdaju ne tako moernu prirodu kamiona i ona su lišena bilo kakve značajnije bočne potpore i imaju prilično ravan dizajn. Štaviše, čak nisu opremljeni naslonom za ruku, što bi moglo utjecati na udobnost vozača tokom duljih putovanja. Dobra strana je u tome što dolaze sa dosta podešavanja, dok se položaj upravljača sa četiri kraka može postaviti i prema vašim željama.

Kamera s instrumentima dijeli isti stari školski dizajn kao i ostatak kabine, a opremljen je s četiri mjerača i središnjim informativnim zaslonom koji vas drži na različitim statistikama vozila.

Dostupne su dvije mogućnosti kabine, uključujući dnevnu i spavaću konfiguraciju, obje su opremljene ovjesom kabine High Comfort i s mogućnošću sklopivog kreveta za dnevnu kabinu.

Skladištenje u obje verzije je prilično ekstravagantno i naći ćete rupu u obliku kockice ili korisnu kutiju gotovo gdje god pogledate. Nadalje, u verziji s visokim krovom kabina je također opremljena prostranim nadgradbenim konzolama, dok standardne kabine dolaze s džepovima na vratima.

MOTOR KAMIONA

Volkswagen Constellation se nudi sa izborom Cummins ISBe, Cummins ISCE i MWM motora.

Euro III -Euro6 Cummins ISBe motor sa zajedničkim šinama opremljen je turbo punjačem i razvija maksimalnu snagu od 246 KS @ 2500 o / min, a najveći okretni moment od 950 Nm postignut je sa čak 1200 o / min i održava se sve do 1700 o / min. Cummins ISBe motor može pokretati vozilo maksimalnom brzinom do 114 km / h.

Euro III- Euro6 Cummins ISCe turbo interkuler hladnjak pojačava 315 KS @ 2000 okr / min i 1288 Nm 1300-1600 okretnog momenta, dok MWM motor razvija maksimalnu snagu od 180 KS @ 2200 o / min i 600 Nm okretnog momenta.

Motori su spušteni na Eatonovom sinkromesh mjenjaču koji je u stanju da se nosi s utilitarnom prirodom kamiona koji sadrži glatke i precizne promjenebrzina. Postoje i dva dvostupanjska pomaka stražnje osovine koji se upravljaju pomoću gumba smještenog pored ručice mjenjača.

Cummins motori nude priličnu snagu i imaju dosta snage, bez osjećaja napora bez obzira na to što se opterećenje nosi s leđa. MWM jedinica, međutim, mogla bi se osjećati lagano sporom kada treba riješiti strmine i uspone sa autoputa.

Specifikacije Volkswagen Constellation motora

MotorKS/rpmNm/rpm
Cummins ISBe246/2500950/1200-1700
Cummins ISCe315/20001288/1300-1600
MWM180/2200600/1550-2000

PRESUDA MIŠLJENJE

Volkswagen Constellation nije toliko tehnološki napredne kao poznatih evropskih rivali, ali se može smatrati osnovnim kamionom koji je napravljen da se obavi posao.

Eksterijer izgleda prilično moderno, a ima i jaku kvalitetu ugradnje. Istina je da kabina još nije luksuzna ili čak moderna, ali okovi su dobro urađeni i sve je postavljeno intuitivno što vam omogućava da vozite kamion prilično lako.

Da je Volkswagen ponudio jače motore, Constellation bi mogao imati potencijala da zadivi transportnu industriju. Iako su motori takvi kakvi jesu, čak i ako nisu među najjačim jedinicama u poslu, nećete imati nikakvih većih prigovora, jer se na njih možete pouzdano osloniti. Kamion je takođe prilično pouzdan, ali troškovi održavanja i rezervni delovi nisu baš jeftini.