Vlada mora biti u stanju da zatvori transportne kompanije koje sistematski varaju kako bi zaobišle ​​zakon o vremenu vožnje i odmora. FNV to govori kao odgovor na vijest iz televizijskog programa De Monitor da polovina vozača kamiona vozi predugo. Inspekcija za to sada može izreći samo novčane kazne. Willem Dijkhuizen, direktor FNV Transport & Logistiek: “Ali te novčane kazne ubrajaju se u poslovni rizik i stoga ne rješavaju problem.”

U Evropi vlada može intervenirati zaplijenjivanjem kamiona ili zatvaranjem kompanija. Willem Dijkhuizen: “Time ste zaista pogodili kompaniju. Kompanije koje krše pravila zarađuju milione. Novčana kazna trenutno iznosi najviše između 60.000 i 70.000 eura. Dakle, kalkulacija se brzo vrši. Zatvaranjem kompanija ili oduzimanje kamiona prisiljava vas da prisiljavate kompanije da se pridržavaju pravila “, kaže Dijkhuizen.

Vozačka dozvola

Sindikat predlaže novčanu kaznu kompanije zbog kršenja zakona. Sljedeći put kada se ne budete pridržavali pravila, poduzet će se mjere. Dijkhuizen: “Uporedite s vozačkom dozvolom. Ako tri puta pogriješite, morate je predati i više ne možete voziti kamion. Tri puta razmislite prije nego što to dopustite.”

Velika briga

Kršenje vremena vožnje i odmora glavna je briga sindikata već godinama. Zbog toga vozači kamiona rade previše prekovremeno,za što ponekad ne dobiju plaću. Takođe predstavlja opasnost za sigurnost na putu. Štaviše, kompanije koje se pridržavaju pravila su u nepovoljnom položaju.

1 KOMENTAR

  1. Vozače kamiona koriste kompanije da sami utovaraju i istovaraju robu.
    To vi kontrolišite i kažnjavajte.
    Zna se čiji sam zaposlenik i ko me plaća

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime