Danska policija novčano je kaznila sa 255.000 DKK (34.195 eura) dva rumunska vozača i njihovog poslodavca. Kazna je već plaćena sljedećeg dana, izvještava danska policija.

U Tappernoyu je rumunski kamion podvrgnut kontroli prošle sedmice. Policija je ubrzo otkrila da za kamion nije plaćana putarina. Pored toga, pronađeno je nekoliko kršenja vremena vožnje i odmora.

Kamion su upravljali 22-godišnja žena i 32-godišnji muškarac, oboje rumunske nacionalnosti. Podaci tahografa pokazali su da su oba vozača više puta vozili bez vozačke kartice. Vozači su priznali pogrešku i priznali da nisu koristili vozačku karticu tijekom utovara i istovara.

„Smatramo da je vrlo ozbiljno ako ne koristite vozačku karticu i ne sledite pravila o ostatku vremena. Svaki pokušaj zaobilaženja pravila mogao bi imati posljedice po sigurnost na cestama i policija ove prekršaje shvata vrlo ozbiljno “, rekao je glasnogovornik policije Henrik Fobian.

Jedan vozač kažnjen je sa 8.582 eura, kao i zabrana vožnje kamiona na šest mjeseci u Danskoj. Drugi vozač kažnjen je sa 2.527 eura i bezuvjetnom trogodišnjom zabranom kamiona u Danskoj.

Pored toga, rumunska transportna kompanija morala je platiti 22.999 eura kazne za kršenje vozačkih odmora, nepropisnu upotrebu tahografa i neplaćanje putarine.

„Ukupna novčana kazna od preko 34.000 evra pokazuje da vlasti ove stvari shvataju ozbiljno. Nećemo dozvoliti da sigurnost Danskih cesta ugrožavaju vozači i transportne kompanije koje krše pravila. Ovi kamioni predstavljaju visoki rizik ako vozaču nije potreban odmor, zbog čega i dalje održavamo kontrolni pritisak u istočnoj Danskoj, “kaže Henrik Fobian iz policije središnjeg i zapadnog Jutlanda.

Ukupna novčana kazna plaćena je sljedećeg dana, a dvojica vozača prihvatila su i potpisala odricanje od dozvole.

Nakon daljnje istrage, policija je također utvrdila da su isti vozači uhapšeni prije nekoliko mjeseci u drugoj evropskoj državi i da su morali platiti oko 7.000 eura za slične prekršaje.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime