Ministarstvo vanjskih poslova obavještava strane državljane koji jesu, prolaze ili žele putovati u Italiju da će u petak, 23. oktobra 2020. godine, nekoliko sindikata organizirati generalni štrajk koji bi mogao utjecati na usluge javnog i privatnog prijevoza. Mogući su poremećaji u željezničkom, cestovnom, zračnom, pomorskom i javnom prijevozu u glavnim italijanskim gradovima.

Za više informacija o pogođenim uslugama, strani građani mole se da pogledaju web stranicu Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj ( http://www.mit.gov.it/ ), kao i zvanične web stranice transportnih kompanija sa kojima namjerava putovati. U slučaju putnika koji putuju avionom, preporučljivo je pregledati postojeće informacije na web lokacijama aerodroma i kontaktirati avio kompanije.

Očekuje se da će ovaj generalni štrajk zaustaviti sav transport u Italiji, kao i rad skladišta. Poziv na štrajk upućen je jer kolektivni ugovor o radu za teretni , logistički i brodski sektor , koji je istekao u decembru 2019. godine, još nije obnovljen zbog zdravstvene krize.

Sindikalci, između ostalog, zahtijevaju veće plaće i bolje uslove za sprečavanje nove koronavirusne bolesti. Na primjer, logistički sindikalisti zahtijevaju da osnovna plata bude najmanje 1.000 eura. Također je potrebno da sati rada provedeni u šatlu budu uključeni u raspored rada.