Nova linija metroa u Amsterdamu dugačka je 9,7 km, od čega je 7,1 km pod zemljom. Ako vlak pođe, mora se brzo vući. Ovdje su dva kamiona Unimog prilagođeni za hodanje željeznicom.

Radeći u tandemu, dva vozila su dovoljno moćna da povuču čak i najteži vlak podzemne željeznice, koji ima 200 tona, u tunelu koji ima nagib i do 4%.

Operacija u tandemu postala je moguća nakon što je transportna kompanija GVB u Amsterdamu dobila drugi Unimog. Kao i prvi, isporučen 2017. godine, to je i U 423 model, sa 231 KS i 900 Nm motorom. Kako bi se ova snaga dovela do šine, vozilo je opremljeno spojkom pretvarača zakretnog momenta. Sustav navođenja željeznicom i tandem operativni sustav osigurava kompanija Zagro iz Bad Rappenau-a.

Novi Unimog U 423 ima nadgradnju tipa kutije i hidrauličku opremu za prilagođavanje šinama. Koristi ga GVB Amsterdam za široki spektar operacija održavanja. Kamion Unimog kupljen 2017. godine takođe je model U 423, ali opremljen dizalicom, koristi se za dizanje.

GVB, amsterdamska kompanija za javni prijevoz, upravlja podzemnim, tramvajskim, autobusnim i gradskim trajektima. Kompanija godišnje preveze 227 miliona putnika. Sa otprilike 5000 zaposlenih, GVB je jedan od najvećih poslodavaca u Amsterdamu.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime