Dva Unimoga U 5023 popela su se na 6.694 metra nadmorske visine, što je najveća zabilježena visina samohodnog motornog vozila.

Unimog je već 70 godina sinonim za nezaustavljivo svestrano vozilo koje se lako može nositi sa najtežim uslovima na Zemlji. Matthias Jeschke i njegova ekspedicija podigli su Unimog ugled na još viši nivo penjući se na najviši vulkan na svijetu, Ojos de Salado u Čileu, čija visina iznosi 6.893 metra.

Primarni zadatak bio je postavljanje radio odašiljača na različitim visinama vulkana. Nakon što su se popeli na kamp Amistad na 6.100 metara, odlučili su otići naprijed i doći do nadmorske visine od 6.694 metra, što je najviše motorno vozilo na svijetu.

Unimog U 5023 pokreće četverocilindrični 5,1-litarski dizelski motor snage 170 kW (231 KS) sa obrtnim momentom od 900 lb-ft, najveće težine vozila od 14,5 tona.

Za ovu priliku, vozila su opremljena posebnim gumama, jakom vitlom i posebnom nadogradnjom koja omogućava kretanje težišta (kao što se vidi na fotografiji, nosač se izvlači ispred vozila na kotačima, zbog čega se težište kreće naprijed i sprečava prevrtanje na strmim usponima) .

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime