Europska komisija preporučila je da vozači više ne sudjeluju u operacijama utovara i istovara kao mjere za sprječavanje širenja novog koronavirusa. Udruženje vozača kaže da preporuka nije dovoljna, te mora postati obavezna.

Krajem marta Europska komisija objavila je niz preporuka za vozače, prijevozničke kompanije i javnu upravu zadužene za teretni prijevoz. Među preporukama za zaustavljanje širenja pandemije bilo je ne uključivanje vozača u operacije utovara i istovara.

Iako Udruženje vozača ceni ovu preporuku, udruženje ga smatra nedovoljnim i neefikasnim. U praksi, veliki postotak vozača kamiona i dalje obavlja ove operacije, umjesto da se ograničava na upravljanje vozilom.

Prema istraživanju koje je Udruženje s provelo među povezanim kompanijama, 64% njih je potvrdilo da partneri i dalje prisiljavaju vozače na punjenje i istovar na rampi, uprkos povećanom riziku od zaraze.

Takođe pročitajte:

1 KOMENTAR

  1. Tako i treba vozači su odgovorni za transport i vožnju a ne za utovar i istovar. Što to pre niste tražili. Oni bi vozači da voze i da istovaraju. A ko da vozi. Svasta

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime