U Španiji je na snagu stupio zakon kojim će se minimalna starost vozača kamiona smanjiti na 18 godina, navodi IRU. Zahtjev za smanjenje starosti odavno je postavila industrija cestovnog transporta, budući da je nedostatak vozača u Španiji vrlo ozbiljan. Koliko će to pomoći poslodavcu?

  • Uvijek smo vjerovali da je trogodišnji jaz između starosti srednjeg obrazovanja (18 godina) i minimalne dobi za stjecanje vozačke dozvole u kamionu (21) glavna prepreka privlačenju mladih u profesiju, – rekao je za IRU Ramon Valdivia, general Direktor Španskog međunarodnog udruženja drumskih prevoza ASTIC.

Usvajanje novog zakona mjera je kojom će mladi ljudi moći steći zvanje vozača , a španske transportne kompanije – popuniti upražnjena radna mjesta. Prema riječima stručnjaka, da bi se to dogodilo potrebno je ukloniti još nekoliko prepreka za sticanje profesije. Na primjer, poput visokih troškova obrazovanja, koje nude samo privatne škole.

  • Uz to, mladi vozači često se smatraju previše nezrelima za tako zahtjevan posao (…). Situacija se mora promijeniti. Moramo shvatiti da su sistemi za obuku pouzdani i sigurni u transportu. Podaci sugeriraju da starost ne utječe na sigurnost ”, objasnio je Francisco Iglesias Campos, izvršni direktor španskog međugradskog autobusa ALSA.

Koje su još mjere potrebne?

  • Prvi korak bit će educiranje javnosti o prednostima vozačke profesije i mogućnostima zapošljavanja, kao i o važnosti transportnog sektora za poslovanje uopće “, rekao je Francisco Iglesias Campos.

Pored toga, prema riječima direktora ALSA-e, potrebno je povezati postupak dobivanja vozačke dozvole s uređenim obrazovnim sistemom. „Moramo izdvojiti sredstva za organizaciju stručnog osposobljavanja. Vlasti u obrazovanju takođe bi trebale dozvoliti privatnim centrima da pružaju stručno osposobljavanje ako je na raspolaganju kvalifikovano osoblje za organizovanje praktičnih časova vožnje. “

Drugi važan faktor je rašireni nedostatak sigurnih, sigurnih parkinga i rekreativnih sadržaja.

  • Naši vozači zaslužuju da se s njima postupa dostojanstveno, pa je logični sljedeći korak stvaranje odgovarajuće infrastrukture i osiguranje sigurnosti vozača ako govorimo o reguliranju prijema u tu profesiju, rekao je Ramon Valdivia, izvršni direktor ASTIC-a.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime