“To vam je kao u hotelu sa 10 zvezdica. U hotelu sa pet zvezdica imate neke, određene kvalitete. U kamionu imate 10 zvezdica, sve vam je na dohvat ruke, sve vam je blizu, obiđete svet, vidite sve, a ništa vas ne košta”, ovako Radica Rajović opisuje život u kabini kamiona.

https://www.facebook.com/watch/?v=795286074666132

Ona spada u pet odsto žena u Srbiji, koje upravljaju kamionima i sate, dane i nedelje provode na putu, daleko od svojih domova i porodica.

– Svakom muškarcu teško pada kamion, ako ne voli da ga vozi. Svaki posao morate da volite da radite da bi vam lako pao – dodaje Radica za “Prvu” i kaže kako svoj posao nikada ne bi menjala, uprkos samoći, beskrajnim autoputevima i samoći.

Objašnjava kako joj u ovom poslu najteže joj pada odvojenost od porodice i što ne provodi vreme sa svojim sinom i ćerkom.

– Dobri su mi. Zbog njih i radim, ne bih ni radila ovoliko da mi nije njih – kaže ona.

Čekanje na granici joj ne pada teško, jer kako kaže, uvek nađe neku razonodu. Gotovo čitavu Evropu je proputovala, a kako je u ovom poslu uobičajeno i čekanje zbog kvara vozila, dodaje da joj ni to ne pada teško, te da se uvek snađe.

– Pucala mi je guma, pokvario mi se bio kamion, kolege dođu, pomognu, kažu šta je, naprave, nameste. Mi smo svi isti, ja kad vidim Slovenca kažem “moj brat”, isto tako i za Hrvata, Albanca… Svi su moja braća, pomažu mi. Kad me pitaju odakle sam, ja kažem iz Jugoslavije.

Priznaje da je često na meti radoznalih pogleda i različitih komentara, ali Radica sledi svoj cilj i interesovanja.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime