Velike promjene u mađarskom prometnom gigatu Waberu -jučer je odustao od uprave Roberta Zieglera, a danas je kompanija najavila hitnu provedbu akcija u cilju suzbijanja štetnih učinaka pandemije COVID-19.

Robert Ziegler, koji je od februara 2019. upravljao Wabererovom grupom , podnio je ostavku i odlazi s mjesta izvršnog direktora. Njegove dužnosti privremeno će preuzeti Barna Erdélyi, koji je do sada bio finansijski direktor kompanije koja kotira na Budimpeštanskoj berzi. Prema Wabererovoj komunikaciji – Barna Erdélyi je financijski direktor u kompaniji od 2014. godine i član odbora od 2017. godine.

Međutim, danas je mađarska kompanija objavila kako se namjerava izboriti sa teškom financijskom situacijom u kojoj se našla zbog izbijanja pandemije koronavirusa. Kako bi se održala kratkoročna financijska stabilnost, kompanija uvodi posebne aktivnosti koje su pripremljene uz sudjelovanje sindikata.

Među njima su:

– Racionalizacija zaposlenosti kako bi se zadovoljio pad potražnje. Zaposlenost je zamrznuta, pregovaraju se o plaćama i pokreće se program neplaćenog dopusta.

– U zemlju će se dovoziti vozila i vozači izvan Mađarske.

– Većina diskrecionih troškova je obustavljena.

Ovo su neobična vremena koja zahtijevaju neobične reakcije. Uvjerena sam da danas uvedene mjere održavaju ravnotežu između nužnog poboljšanja naših financija i održavanja razine usluga za klijente i osiguravaju održivost poslovanja u ovim teškim vremenima ”, komentirala je Barna Erdélyi, nova privremena šefica Wabererove kompanije.

Treba dodati da Wabererove nevolje nisu počele sada, već traju već duže vrijeme. Prošle godine kompanija je pokušala izaći iz linije smanjujući broj vozača i kamiona. Tek u trećem tromjesečju 2019. smanjio je svoj vozni park za 260 vozila .