Švedska agencija za ekonomski i regionalni razvoj smatra da su pravila o vožnji i odmoru koja se primjenjuju na profesionalne vozače trenutno previše komplicirana i neprecizna.

Šveđani procjenjuju da do 90% prekršaja može biti rezultat neznanja, a ne namjere, i predlažu jednostavno rješenje za pomoć vozačima.

  • Zbog važećih propisa, često je teško voziti kamion u autopraonicu ili radionicu bez obzira na vrijeme vožnje. Također, ako želite riješiti privatni problem tokom pauze, to može biti jako komplicirano, ako ne i nemoguće ”- napominje švedska organizacija.

Rješenje Šveđana je da vozačima omoguće vožnju do dva kilometra dnevno pored dnevne norme , čak i ako se radno vrijeme završilo, bez pružanja posebnih objašnjenja i bez izricanja novčane kazne.

Sličan sistem već funkcioniše u Sjedinjenim Državama; samo prikolica se mora zaustaviti nakon dozvoljenog maksimalnog broja radnih sati. U Kanadi je marža do 75 kilometara dnevno, što vozačima daje veliku slobodu kretanja.

Još je teško reći može li se takvo rješenje zaista primijeniti na europskoj razini. Svijet-Kamiona.com će pratiti razvoj prijedloga švedske organizacije i stalno će vas obavještavati.

1 KOMENTAR

  1. To je neko jako pametan se sjetio. Prije su bile trakice pa listici sada je kartica. Sve je to dobro ali ima svojih prednosti i mana. Ali da je dobra ideja je.

Comments are closed.