“Kamioni firme Girteka Logistics kreću se, nema upadljivih vozača”, kaže litvanski prevoznik. “Štrajk je počeo”, poručili su vozači. A kako je to zapravo počeo?

“Nastavljamo s našim vozačima, kontinuirano komuniciramo s njima kako bismo im osigurali sve informacije potrebne za procjenu situacije, te ujedno radimo na uštedi što više radnih mjesta i izbjegavanju poremećaja. Ne vidimo znakove službenog štrajka ili zaustavljanja kamiona koji bi utjecali na našu sposobnost da nastavimo pružati kvalitetnu uslugu kupcima širom Europe “, rekao je Kristian Kaas Mortensen, predstavnik firme Girteka i direktor strateških partnerstava.

Kompanija ističe da je smanjenje dnevnica za vozače jedan od načina uštede novca, koji je ključan za profitabilnost saobraćajnog posla tokom krize.

Naš glavni cilj u ovom periodu je očuvanje radnih mjesta, zbog čega poduzimamo mjere uštede troškova. Prestali smo zapošljavati nove zaposlenike, pregledavati i suspendirati sve nepotrebne projekte, kupovine ili troškove. Također smanjujemo dnevnicu za sve zaposlene, uključujući vozače, ”rekao je Kristian Mortensen.

Kompanija je objavila službeno saopštenje u kojem se navodi da nema štrajka.

Prosvjed litvanskih prsluka

Sve pokazuje da protest zapravo nije započeo . Barem ne u mjeri koja je planirana za petak. U početku je za protest proteklo oko 7 hiljada ljudi. vozači, izjavili su za pristup – manje od 2 hiljade. Protest je trebao početi danas u 21 sat. i traju do 18:00. Za to vrijeme vozači su se morali zaustaviti na parkiralištima i ne kretati se prije zadanog sata.

Prema planovima, vozače smo podijelili u četiri skupine: oni koji danas stoje prazni i nemaju utovar, oni koji voze za utovar ili istovar, oni koji obavljaju prijevoz (nalaze se na putu) i oni koji su trenutno kod kuće. Svi učesnici morali su poslati dispečersku poruku s informacijama o njihovom sudjelovanju u štrajku. U poruci su i vozači morali zahtijevati otplatu svih „dugova“. Protest su trebali započeti vozači prve grupe. Jeste li započeli?

“Protest je započeo. Koliko je vozača u štrajku, ne mogu sada reći jer ih brojimo. Za sada štrajkuju oni koji su putovali bez tereta “, rekao je Andrejus, jedan od organizatora štrajka.Vjeruje da će se broj demonstranata povećati na kraju dana.

„Već smo dobili poziv kompanije da protestujemo. Kompanija je nagovijestila krizu i ilegalni protest. Rukovoditelji nižih nivoa provocirali su vozače, prosipali prijetnje. To znači da broj demonstranata raste ”, dodaje Andrejus.

Slušamo i razumijemo da vozači nisu bili zadovoljni smanjenjem dnevnica uzrokovanim ekonomskim padom . U međuvremenu, veliki broj vozača shvaća da ovim i drugim mjerama pokušavamo zadržati što više radnih mjesta, kada su brojne kompanije značajno smanjile broj vozača “, rekao je Christian Kaas Mortensen.

Vozači prosvjeda odlučili su objesiti prsluke na taksi. Do sada ih je dosta. Ne samo na Girteki, već i na kamione drugih kompanija – Kreiss, Hegelmann Transporte, Vlantana, Hoptrans. Većina samo želi pokazati kako podržavaju ideju. Da li će odlučiti učestvovati na protestima? Obavestit ćemo vas o situaciji.

Takođe pročitajte: