Španski vrhovni sud izrekao je kritičnu kaznu u vezi s manipulacijom tahografom. Prema riječima sudaca, presuda ili miješanje u rad uređaja izvršavaju krivotvorenje službenih dokumenata, što se kažnjava novčanom kaznom i kaznom zatvora.

Vrhovni sud 22. januara donio je ovu presudu vozaču koji je magnetom upravljao tahografom, izvještava španski dnevnik La Vanguardia. Tužiteljstvo je podnijelo žalbu Kaznenom vijeću Vrhovnog suda nakon što je na Okružnom sudu u Gironi donesena presuda kojom se oslobađa kamiondžija. 

Vrhovni sud utvrdio je da je manipulacija tahografom kako bi falsificirala njegove zapise kako bi se izbjegla policijska i administrativna kontrola zločin falsificiranja službenih dokumenata 

Podaci pohranjeni u internom pamćenju tahografa podrazumijevaju službene dokumente s pravnim i kaznenim posljedicama, a ispisi s tahografa kopije službenih dokumenata.

Kovanje dokumenata podliježe krivičnim sankcijama u Španiji iz čl. 392. Kaznenog zakona u vezi sa čl. 390.1.2º iste šifre. 

U skladu s tim, Krivično vijeće Vrhovnog suda osudilo je šest mjeseci zatvora i 1.080 eura kazne za krivično djelo falsificiranja isprava za vozača kamiona koji je stavio magnet na metalni dio senzora kretanja tahografa. Ovom radnjom uređaj je zabilježio vrijeme odmora, iako je vozač zapravo bio na putu. 

Odlukom od 22. januara Vrhovni sud potvrdio je presudu prvostepenog suda (Okružni sud br. 5 u Đironi) koji je vozača osudio kao krivicu za krivotvorenje krivotvorenja isprava.