Scania, proizvođač kamiona koji pripada grupi Traton pod kontrolom Volkswagena, izjavio je u ponedjeljak da će početi postupno obnavljanje proizvodnje u tvornicama koje su prije mjesec dana bile privremeno zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Scania, koja je u martu obustavila proizvodnju u većini pogona, najavila je postepeno obnavljanje proizvodnje u Švedskoj, Holandiji, Brazilu i Francuskoj.

Proizvodnja u Švedskoj i Holandiji nastavljena je prošle sedmice, a proizvodnja u Francuskoj i Brazilu nastavit će se ove sedmice.

Međutim, kompanija je naglasila da će se postupno obnavljati i da će sve tvornice raditi smanjenim kapacitetom.

Jedna tvornica u Švedskoj radila je samo dva dana u sedmici i samo polovinom normalnog kapaciteta.

“Portparolka kompanije Scania, Karin Halstan, rekla je AFP-u da je nivo aktivnosti i količina i dalje daleko od normalnih.”

Prema njenim riječima, kompanija je preduzela mjere kako bi osigurala poštovanje lokalnih zahtjeva i održala potrebnu socijalnu distancu na radnom mjestu.

Prema Scaniji, prerano je predvidjeti kada će proizvodnja dostići normalnu razinu, jer će to ovisiti o mnogim faktorima, uključujući vladine preporuke, druge aktere u lancu opskrbe i stanju potražnje.

“To je postepen proces u cijelom globalnom sustavu i ovisi o nama, kao i o našim dobavljačima i potražnji za našim proizvodima dok se situacija stabilizira”, kazao je Hallstan.

Švedski proizvođač kamiona ima 52.000 kamiona širom svijeta. zaposleni.

Kompanija proizvodi 100 hiljada. kamioni i autobusi.