Kina je najveće svjetsko tržište komercijalnih vozila, koje trenutno čini 40 posto globalne prodaje.

Tržištem dominiraju domaći proizvođači, ali potražnja za novim kamionima je gotovo neograničena.

Scania planira započeti proizvodnju kamiona u Kini od 2022. godine. Potez kompanije u skladu je s novom politikom Kine – fleksibilnijim pristupom stvaranju otvorenijeg tržišta. Scania preuzima Nantong Gaokai Auto Manufacturing Ltd, koja je već razvila kamion sa sistemom pogona na gorivne ćelije.

Nova Scanijina fabrika bit će smještena u mjestu Rugao, provincija Jiangsu, 150 km sjeverozapadno od Šangaja.

– Naša ekspanzija u Kini će rasti. Želimo uložiti značajna ulaganja u Kinu kako bismo iskoristili tržišni potencijal i učinili Kinu trećim dijelom naše globalne proizvodne strukture , rekao je predsjednik i izvršni direktor Scanije Henrik Henriksson.

Brza transformacija kineskog tržišta u otvoreniju i tržišniju ekonomiju utjecala je na Scanijinu odluku da ulaže u zemlju. Da bi povećala konkurenciju, Kina se sada otvara prema stranim kompanijama.

– Naše pojačano prisustvo na kineskom tržištu presudno je za globalni rast marke Scania i cijele grupe Traton. Naše aktivnosti u ovoj zemlji postupno će se proširiti i transformirati u punopravnu jedinicu u globalnoj proizvodnoj strukturi. Cilj je ne samo da Kina postane naša treća industrija, već i da postane regionalno prodajno središte za druga azijska tržišta , kaže Henriksson.

Scania-na ulaganja u Kinu uključuju i početak istraživanja i razvoja u toj zemlji.

Cilj Scanije u Kini je postići prodaju kamiona barem na nivou obima prodaje na trenutno najvećem tržištu – Brazilu.