Švedski proizvođač kamiona Scania nedavno je predstavio svoj prvi potpuno električni kamion, a sada najavljuje skori izlazak na tržište u Njemačkoj.

Scania je najavila lansiranje komercijalne palete električnih kamiona. Stoga švedski proizvođač kamiona predstavlja svoj prvi potpuno električni kamion, a priključna hibridna ili potpuno električna vozila početno će se koristiti u urbanim sredinama.

Potpuno električna verzija

Prema Scaniji, zahvaljujući dometu do 250 kilometara u gradskom distribucijskom prometu, potpuno električni kamion može se koristiti cijeli dan bez ometanja, a puni noću. Između toga, vozač može , ako je potrebno, napuniti baterije tokom pauze ili tokom neophodnih zaustavljanja na putu.

Novi električni motor nudi se snagom od 230 kW, što odgovara približno 310 KS. Kamion je dostupan ili s pet baterija ukupnog instaliranog kapaciteta 165 kWh ili s devet baterija ukupnog kapaciteta 300 kWh. S pet baterija domet je oko 130 kilometara, s devet baterija do 250 kilometara po punjenju.

Kamion je opremljen CCS-om (kombiniranim priključkom za punjenje sustava punjenja), koji omogućava punjenje izravno iz električne mreže. Sa DC napajanjem od 130 kW, pet baterija treba manje od 55 minuta da se napune , a devet baterija manje od 100 minuta. Baterije se neprekidno pune energijom regenerativnog kočenja čak i tokom vožnje.

“Ponosni smo na početak naše posvećenosti dugoročnoj elektrifikaciji,” rekao je predsjednik i izvršni direktor Scanije Henrik Henriksson. U narednih nekoliko godina plan je svake godine donijeti nova električna vozila na čitav asortiman proizvoda. “Od posebne je važnosti da ćemo za nekoliko godina uvesti i električne kamione za međugradski prijevoz koji su dizajnirani za brzo punjenje tokom obaveznih 45-minutnih odmora za vozače,” nastavlja Hendriksson.

Plug-in-Hybrid

Pored čisto električnih kamiona, Scania nudi i priključni hibridni kamion (PHEV) sa električnim dometom do 60 kilometara.

Koncept kombinira mogućnosti motora sa unutrašnjim sagorijevanjem s prednostima električnog načina rada. „Kako sve više gradova postavlja zone zaštite okoliša u svojim centrima, električni pogoni sve više postaju prikladna alternativa. Tihi električni način rada hibridnog kamiona idealan je za isporuke preko noći. Sa noćnim dostave, špicu sa najvišim opterećenja u gradskim centrima može se izbjeći “, objasnio je Christian Hottgenroth, direktor Truck Sales, Scania Njemačka Austrija .

Kao i potpuno električna Scania, i priključni hibridni kamion opremljen je priključkom za punjenje kombiniranog sustava za punjenje (CCS priključak za punjenje). Tri baterije PHEV-a ponovo se napune 80 posto za oko 35 minuta. Energija regenerativnog kočenja takođe se može koristiti za proizvodnju energije tokom vožnje.

Snagom tri baterije, kamion može preći i do 60 kilometara u čisto električnom režimu. Pored toga, baterije se mogu puniti za vrijeme utovara i istovara kamiona, kao i za vrijeme vozačevih pauza.

I potpuno električna i hibridna verzija nude se s kabinama iz L i P serije. Pored električnog motora od 115 kW – koji se nalazi između motora i mjenjača – hibridni kamion opremljen je i 9-litarskim dizel motorom koji isporučuje između 280 i 360 KS.

U E-kamion na teret i transport temperaturom sa različitim glasno Scania dodatne strukture se koriste, kao što su kamionom kiperom , rol betonske mješalice, otpad kolekcija vozila ili za upotrebu kao vatrogasna kola.