Izvanredna prijevoz nedavno je obavljen u Njemačkoj, za šta su trebale višemjesečne pripreme teret je prošao pravo kroz centar grada Minhena. Kübler Spedition bio je glavni izvođač radova na ovom prijevozu koji je morao isplanirati sva zaustavljanja prometa kako bi izvršio prevoz.Centar grada Minhena bio veoma miran zbog pandemije bilo je prilično prikladno za transport.

Već sredinom 2018. godine od Küblera je zatraženo da napravi studiju izvodljivosti za transport dvije plinske turbine od po 215 tona svaka i još dva agregata ukupne težine 177 tona. Izuzetno teško: turbina je visoka više od pet metara. Strojevi su morali biti istovareni u elektrani na južnoj strani Minhena. Nisu svi mislili da je to moguće, uvjerava nas Kübler. Dio rute išao je ravno kroz centar grada Minhena.

Mjeseci priprema

Kübler je takav posao već imao pri ruci. Bilo je to 2003. godine, ali su se u međuvremenu uslovi za isti prevoz pogoršali do te mjere, posebno zastarjeli mostovi, da je trebalo razviti potpuno novi plan prevoza. Brojni kontakti s nadležnim vlastima i mjeseci planiranja na kraju su doveli do moguće rute. Sredinom 2019. godine počeo se dobivati ​​oblik izvanrednog transporta koji je predvidio Kübler.

Da li će izdržati?

Nakon toga, ispitano je hoće li barem pedeset mostova, podzemnih garažnih stanica, stanica metroa i podzemnih trgovačkih prolaza izdržati ako takav prijevoz ‘naiđe’. Nakon što se pokazalo da bi to u svakom slučaju teorijski uspjelo, razgovaralo se o planovima izgradnje. Potrebno je bilo koristiti mnogo cestovnih ploča, betonski zidovi. Na ovaj način korišteno je 4.000 četvornih metara putnih ploča, korišteno je 3.262 tone šljunka, a postavljeno je 750 privremenih znakova zaustavljanja i zabrane. Takođe je bilo potrebno premjestiti 21 semafor i 27 lampu ulične rasvjete. Pripremači su proveli dvije sedmice obrezujući drveće i grmlje u savjetovanju s odjelom javne bašte, kako bi prijevoz mogao proći.

Teška artiljerija za transport

Kübler je dovezao dvije platforme na ukupno 48 osovina, koje je isporučio Scheuerle. To je značilo da bi prijevoz u svakom slučaju mogao proći kroz sela i seoske ceste prije nego što je stigao do Minhena. Četiri noći vozile su se ka Minhenu. Korišteno je pet kamiona, a dalekovodi su privremeno isključeni tokom putovanja, telefonske linije i dvije autoceste morali su privremeno biti zatvorene kako bi promet mogao proći. Visinske razlike do 12% morale su se prevazići na seoskim putevima. Od supervizora se tražilo da i ovdje učine sve, uvjerava Kübler.

U gradu

Odmah na periferiji Minhena Kübler se suočio sa mostovima tek nekoliko centimetara višim od tereta. Tramvajske stanice je takođe trebalo ukloniti. Kao rezultat toga, cijela kombinacija postala je dugačka 90 metara i široka 6,40 metara. Toliko semafora i traka sa uličnih lami moralo je privremeno da se ukloni. Na primjer, nakon deset dana transport je stigao u elektranu. Bez oštećenja i bez naknadnih žalbi stranaka koje su se osjećale ugroženima. Misija ostvarena!  

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime