Rumunski vozač kamiona osuđen je u Engleskoj na 40 mjeseci zatvora, nakon što je izazvao smrtnu nesreću zbog upotrebe mobitela.

Dan-Constantin Caraza (30 godina) izjasnio se krivim pod optužbom da je prouzrokovao smrt Brajana Rileyja (65 godina). Riley je hodao sa strane puta, pored bicikla, kada je kamion kojim je vozio Caraza napustio traku i udario ga s leđa. Ubrzo nakon toga, umro je na mestu nesreće. Nesreća se dogodila na A134 u Suffolku u oktobru 2018. godine.

Analiza mobilnog telefona pokazala je da je telefon bio aktivan u trenutku nesreće, kao što je to bilo slučaj u mnogim drugim nesrećama. Rumunski vozač koristio je Facebook Messenger aplikaciju i na trenutak maknuo pogled sa ceste. Štaviše, čim je izašao iz kamiona, Caraza je pokušao sakriti telefon u vanjskom djelu kamiona.

„Nepažnja u vožnji bila je naglašena činjenicom da mu je, odmah nakon nesreće, prva pomisao bila sakriti telefon, a ne pomoći povrijeđenoj osobi. Šokantno je ponašanje. Vozači moraju biti svjesni opasne kombinacije između vozača i mobilnog telefona “, rekao je tokom suđenja policajac koji je istraživao slučaj.

Zauzvrat, rumunski vozač priznao je da ga je ometao mobilni telefon, ali je tvrdio da ga ne koristi. Pored toga što je osuđen na 40 mjeseci zatvora, Carazi je također zabranjeno vozati na 5 godina i 8 mjeseci. Prema njegovom advokatu, vozač nije imao presude u Rumuniji ili Velikoj Britaniji.

Takođe pročitajte:

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime