Pored svog neobičnog izgleda, imaju jedno zajedničko – obično su aerodinamični i autonomni. Ovako dizajneri zamišljaju futurističke kamione. Pitam se da li ćete ubudućnosti voziti takve kamione?

WAVE – napredni Walmart kamion

Američki lanac prodavnica Walmart predstavio je svoju viziju kamiona budućnosti. I premda je prošlo nekoliko godina od tada, prototip i dalje iznenađuje svojim izgledom. WAVE (Walmart Advanced Vehicle Experience) je aerodinamični kamion s prostranom kabinom. Upotreba staklenih površina vozaču omogućava bolju vidljivost na cesti .

Prototip WAVE radi na dizelu, ali može ga pokretati druga vrsta goriva. Kamion također može voziti na komprimovani ili tečni prirodni plin i biogoriva.

Autonomni Volvo kamion

Koncept ovog kamiona razvio je turski dizajner Kaan Karagöz. Umjetnik se hvalio svojim radom na behance.net. Predstavljeni autonomni kamion ideja je vođen elektromotorom . Dizajner je kamionu dao aerodinamični izgled. Pored toga, kamion je bio opremljen posebnim senzorima koji sprječavaju da računar ostane slijep. Karagoza je razmišljao i o funkcionalnosti vozila, tako da prikolica može biti utovarena s bilo koje strane.

Mercedes Benz Euro-X

Još jedan futuristički kamion dizajnirao je južnokorejski dizajner Muyeon Cho . Mercedes Benz Euro X (ovo je naziv dostavnog vozila) je poluautonomni kamion za duže staze. Zahvaljujući posebnom sistemu koji koristi podatke s kamera, radara i sistema pomoći, kamionu ne treba ljudska pomoć za slobodno kretanje po cesti. Dizajner se pri dizajniranju koncepta usredotočio na minimalizam, zbog čega izgleda u kabini bilo koji prozor uzalud.

Kamion Scania Maglev

Ovo je jedan od najneobičnijih projekata. Kreirao ga je američki dizajner Lucas Sein. Umjetnik pokazuje kako bi kamion Scania mogao izgledati nakon dvadeset godina. Ono što ga izdvaja od ostalih kamionskih vizija budućnosti je da on nema… kotače .

Dizajner je došao na ideju da će pogon kamiona biti sličan magnetnim pogonima na šini . Dizajner predviđa da će do tada autonomni kamioni biti uobičajena pojava. Međutim, uprkos tome, njegov projekt predviđa ogromne vozačke aktivnosti. Stoga je dizajnirao kamion koji neće biti autonoman samo kad je to potrebno, već će vozaču pružiti obilje prostora i odličnu preglednost.