Vozače kamiona, koji drže ekonomiju Bosne i Hercegovine koliko-toliko na životu, očekuje još jedna teška noć. Noć u kojoj ne smiješ izaći iz svog kamiona ni kad ti se pripiša jer je policijski čas.

Već drugi dan Gradiška grca od kamiona. Gotovo u svakoj ulici koja se nalazi u blizini magistralnog puta Gradiška – Banja Luka nalazi se po nekoliko kamiona, koji čekaju na prelazak. Prelazak je bolan. Tih 500 metara ili kilometar da pređu čekaju oko 24 časa.

Stupanjem na snagu policijskog časa od 20 časova, situacija postaje zaista dramatična. Spavanja nema, nervoza radi svoje. Treba otići u toalet ili jednostavno izaći vani. Policija dolazi i u najboljem slučaju upozorava, jer niko nema dozvolu da bude vani poslije 20 časova.

Muci kraja nema, mic po mic, jedan sat = jedan metar. San čini svoje, a onda svirena, pa se cimnete, pomjerite i opet kunjanje. Pravi san je ostao negdje u Tuzli, Živinicama, Sarajevu, Milićima, Derventi, Mrkonjić Gradu.

Evo ga, prešli ste granicu. Valjda je maltretiranju došao kraj. Sada put definisane rute pa na utovar ili istovar, zavisi šta je u pitanju. A, ne: “Sada idete u novu kolonu treba da vas se skupi 70 pa dobijate policijsku pratnju”, obavještavaju Hrvati.

I tako u pratnji idete do granice sa Slovenijom, 50 na sat, svi u koloni, oko vas policija pod rotacijom. Na ograničenju za kamione 90 ili 100 na sat, vi vozite 50. Nema stajanja kada biste vi htjeli.

Šta vas čeka u zemlji u koju vozite još niko ne zna. Evo i snijeg je pao, možda će negdje opet biti zastoj…