Teoretski, još jedan sat sna – to je ono što stječemo zahvaljujući godišnjoj promjeni vremena. Međutim, koliko gubimo zbog važećih propisa? Za prosječnog vozača problemi su uglavnom povezani sa kaosom u voznim redovima. Međutim, za prijevoz koji se oslanja na tahografe, jesensko i proljetno postavljanje satova generira mnogo veću odgovornost.

U noći sa 24. na 25. oktobar pomaknut ćemo satove za jedan sat unatrag. Zašto je promjena vremena u tahografu odgovornost svakog poduzeća?

Industrija transporta zasniva se na vrlo važnom elementu – vremenu. U slučaju kvara na promjenu opreme za snimanje na takav način da se ukaže na ispravan put, možemo izložiti se na posljedice nepravilne upotrebe tahografa ili jednostavno napraviti grešku u dnevnom analizi vozača radnog vremena. A takva akcija može rezultirati novčanim kaznama i nepravilnostima u evidenciji.

Promjena vremena na analognom tahografu

Iako su analogni tahografi rjeđi u vozilima, njihovo prisustvo je i dalje primjetno. Ako koristite takav uređaj, imajte na umu da se najtačnije informacije mogu dobiti direktno iz uputstava koje je pripremio proizvođač.

Međutim, obratite pažnju na najvažniji element vremenske promjene. Jedan od najčešćih problema je sam vremenski pomak. U analognim tahografima sat treba pomicati 23 sata unaprijed (u većini tahografa sat nije moguće pomicati unatrag).

Stoga napravimo jedno potpuno okretanje sata, a zatim dodamo još 11 sati. Najčešća greška je smjena od samo 11 sati što može dovesti do situacije da je umjesto 7.00 ujutro 19 sati. Nakon podešavanja sata, preporuča se testiranje listova snimanja nekoliko minuta i njegovo uklanjanje. Zahvaljujući tome, bit ćemo sigurni da je grafikon iscrtan na ispravnom mjestu ili da ga treba ispraviti.

Promjena vremena na digitalnom tahografu

Digitalni tahograf je mnogo napredniji uređaj jer radi prema univerzalnom vremenu UTC. Prema tome, to znači da je ovo vrijeme neovisno o vremenskim zonama. Pored toga, samo se UTC vrijeme ne može mijenjati , a podešavanje vremena u uređaju odnosi se samo na takozvano lokalno vrijeme na tahografu.

S takvim uređajem ključnu ulogu ima program koji analizira kršenja i podmiruje radno vrijeme. Ovaj program će u svom algoritmu pomaknuti vremensku zonu. Sama promjena ovisi o zemlji u kojoj je vozilo registrirano. Štaviše, neki sistemi vrše korekcije tačno u naznačeno vrijeme, dok drugi mijenjaju postavke tek nakon što se vozilo zaustavi. Zahvaljujući tome, ništa ne remeti prirodni rekord vožnje koji je tahograf napravio tijekom UTC-a.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime