“Naša se vozna vozila redovno ozoniraju na dezinfekciju” – na svojoj web stranici obavještava PKS Gdańsk-Oliwa SA. Na ovaj način, poljska kompanija je odlučila pružiti svojim vozačima veću sigurnost tokom pandemije COVID-19. Može li ova metoda dezinfekcije biti efikasna?

Ideja – “iz želje da osiguramo sigurnost naših zaposlenika, posebno onih koji su najviše izloženi infekciji, ali i zbog sigurnosti robe koja se prevozi”. Inicijativa je potekla od rukovodstva kompanije. Da bi mogla samostalno provesti dezinfekciju, tvrtka je kupila opremu s odgovarajućim parametrima.

Međutim, Andrzej Kopera priznaje da kompanija za sada nije sigurna u kojoj mjeri i da li je ova metoda dezinfekcije efikasna.

„Nema dovoljno dokaza koji potvrđuju efikasnost ozoniranja u borbi protiv koronavirusa, ali nadaleko je poznata metoda dezinfekcije, koja se u posljednje vrijeme koristi za dezinfekciju zastoja ili ulaza u varšavski metro. Zbog svojih biocidnih svojstava, metoda je pogodna za dezinfekciju prostorija, ili, kao u našem slučaju, kabine za automobile i poluprikolice. Čak i ako se pokaže da to nije učinkovito, po našem mišljenju vrijedi pokušati “.

Može li ozoniranje pomoći u borbi protiv koronavirusa?

O efikasnosti ozoniranja govorio je Nacionalni institut za higijenu. U mišljenju izdatom 2. aprila ove godine. čitamo da se “u trenutnoj određenoj epidemiološkoj situaciji i brzom širenju infekcije SARS-CoV-2 postupak za dezinfekciju uredskih prostorija ozonom smatra prihvatljivim, ali samo pod uvjetima rigorozne kontrole i nadzora nad ovim procesom.” To između ostalog znači da “ozonizaciju treba uvijek izvoditi kvalificirano osoblje zaštićeno odgovarajućom osobnom zaštitnom opremom i mjeračima koncentracije ozona”. Kad je u pitanju učinkovitost, prema mišljenju PZH-a, neki uređaji za ozoniranje omogućavaju samo smanjenje virusnih čestica. Nažalost, to nije dovoljno da bi se ova metoda dezinfekcije smatrala efikasnom, i “omogućava vam da razgovarate o efektu saniranja”.

Druge metode borbe sa COVID-19

Osim ozoniranja kamiona, PKS Gdańsk-Oliwa SA provodi i testiranje virusa SARS-CoV-2 na svojim zaposlenicima. Vozači se mogu prijaviti i nakon prelaska granice u Słubicama i u uredu u Gdanjsku. Ispitivanja vozači obavljaju na osnovu pripremljenih uputstava – obavještava kompanija.

Takođe pročitajte: