Tokom racija krajem juna, policijske i pravosudne vlasti obrušile su kriminalnu organizaciju koja je djelovala iz “Zelenog srca”. Banda je bila uključena u krijumčarenje droge sa rezervnim gumama kamiona. Uhapšeno je deset osoba poljske nacionalnosti. Devet osoba od njih je pritvoreno, javlja javna služba tužilaštva.

Prema podacima Javne službe tužilaštva, zločinačka organizacija već se najmanje dvije godine bavi krijumčarenjem teških i mekih droga iz Nizozemske u druge zemlje, uključujući Francusku, Englesku, Španiju i Norvešku. Njihov način rada bio je napuniti rezervne gume za kamione lijekovima, koji su se vozili u kombiju do parkirališta uz autoput i stavljali ih pod kamione. U planu su bili uključeni i vozači kamiona.

Istraga haške policije traje već neko vrijeme. Kada se pojavilo da se priprema krijumčarenje droge, njemačka carina je pregledala kamion na zahtjev haške policije. Pronašla je oko dvjesto kilograma hašiša i četrdeset kilograma kokaina. Policija i državno tužilaštvo u Holandiji odlučili su da izvrše hapšenja i pretrese.

Tokom dana akcije pretraženo je šest nekretnina u Bodegraven, Woerden, Waddinxveen, Alphen aan de Rijn i Bergambacht. Uhapšeno je deset Poljaka u dobi između 45 i 24 godine. Pronađene su i stotine kilograma meke droge, desetine kilograma teške droge, otprilike 250.000 eura u gotovini i razno oružje (uključujući i vatreno oružje).

Vijeće Haškog suda produžilo je pritvor za devet poljaka na devedeset dana. Oni se sumnjiče za posjedovanje droge i trgovinu ljudima, pranje novca, posjedovanje oružja i sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime