Volvo Trucks započinje serijsku proizvodnju nove generacije kamiona velikog kapaciteta – FH, FH16, FM i FMX. Vozila će se proizvoditi u pogonima grupe u Švedskoj, Belgiji i Rusiji.

  • Jako smo oduševljeni što će naša nova generacija kamiona uskoro biti isporučena kupcima. Dizajnirajući četiri modela grupe, usredotočili smo se na smanjenje utjecaja vozača na okoliš, poboljšanje sigurnosti i povećanje efikasnosti, što sve utječe na poboljšanje efikasnosti vozila u odnosu na njihove prethodnike, kaže Roger Alm, predsjednik Volvo Trucks.

Modeli Volvo FM i FMX dobili su potpuno novu kabinu sa vertikalno vođenim prednjim stupovima. Zahvaljujući njima, vozači su unutra dobili jedan kubni metar više prostora, koji je takođe postao svetliji. Svi novi modeli mogu se opremiti i uglovnom kamerom na suvozačevoj strani radi poboljšanja vidljivosti. To omogućava efikasnije nadgledanje boka vozila na displeju u kabini.

Pogledajte kako je predstavljena nova generacija Volvo kamiona

Ostale važne promjene uključuju novo sučelje za vozača, kao i prilagodljiva svjetla u modelima Volvo GH i FH16, koji  pružaju veću sigurnost . Pored toga, novi Volvo FH i FM mogu se konfigurirati za postizanje dalekosežnih smanjenja emisija goriva i CO 2 , kao što je slučaj sa Volvo FH s I-Save tehnologijom.

Prelazak na električni pogon neće predstavljati problem

Novi kamioni FH, FM i FMX dizajnirani su za upotrebu elektrificiranih pogonskih sklopova čija će proizvodnja započeti 2022. godine.

  • “U budućnosti naši kupci mogu lako prijeći na prijevoz bez fosilnih goriva, a da i dalje koriste svoj omiljeni model kamiona Volvo”, ističe Roger Alm.

Novi kamioni Volvo zvanično su predstavljeni prošle godine. Proizvođač se hvali da već ima potvrđenu narudžbu za 12.000 vozila. Dovoljno je spomenuti da je Girteka Logistics ugovorila ugovor o traktoru od 2.000 FH  . Ove godine švedska kompanija želi ih predstaviti na tržištima izvan Evrope.

U početku će se novi kamioni proizvoditi u tvornicama Volvo Trucks u Geteborgu u Švedskoj,  Gentu u Belgiji i Kalugi u Rusiji. Proizvodnja će početi ovog mjeseca u pogonu u Geteborgu.

Novi Volvo kamioni bit će dostupni s različitim vrstama kabina koje će se moći podesiti za različite namjene. Proizvođač se usredotočio na to da kabina vozila na velike daljine postane drugi dom za vozača. Stoga su dizajneri osigurali, na primjer, dobru vidljivost, udobnost, ergonomiju, smanjenje buke i sigurnost.