Peterbilt kamion sa 4,8 miliona km na satu

0

Ne baš tako davno, cenjeni proizvođač industrijskih mašina i mehanike Caterpillar je otvorio posebno odeljenje za praćenje svojih proizvoda sa velikim kilometražima. Odeljenje se zove “Million Mile Club“, a cilj je skupiti informacije o proizvodima kompanije sa minimalno milion milja na satu (1,6 miliona km) uz samo regularnog održavanje.

Svi oni koji dokažu da je njihov ljubimac uspeo u toj nameri dobijaju velike popuste na kupovinu delova i/ili novih proizvoda kompanije. Dok lista nije kratka, jedno ime se definitivno izdvaja na njoj, a to je Majk Edrijen.

Ovaj kamiondžija je kupio novi Peterbilt 379 davne 1990. godine, a od tada je sa njim prešao neverovatnih tri miliona milja ili 4,8 miliona kilometara. Edrijen, koji se bavi poslom profesionalnog vozača još od ranih sedamdesetih godina prošlog veka, kažu da je detaljno osvežio Caterpillarov 3406B egregat tri puta u poslednjih 29 godina, a da je “tajna“ uspeha samo regularno održavanje. On dodaje da ga kamion nikada nije “izdao“ ili ostavio u kvaru, a poseduje i servisnu knjigu koja pokazuje svaku posetu servisu od kada je kamion napustio fabriku.

Za ovaj podvig, proizvođač ga je nagradio sa maketom omiljenog proizvoda kao i bonovima za kupovinu raznih delova. Iako se uveliko sprema za penziju, Edrijen svake sedmice pređe oko 3.200 kilometara, a spomenuti 3406B agregat pokreće dizel od šest cilindara zapremine 14,6 litara koji razvija 425 konjskih snaga.