Inventivnost prestupnika ne poznaje granice. Ne obeshrabruju ih ni nove metode nadgledanja, niti prisustvo barijera na ulazu na parking – to je razlog zbog čega se nedavno uvjerio vozač kamiona na parkiralištu na A2, u Njemačkoj.

Incident se dogodio, tačnije, na parkingu u blizini Lippetala; lopovi su djelovali brzo, koristeći nove alate – takozvane ” ceradne puške “, krali Sonosovu audio opremu iz prikolice vrijedne ukupno 100.000 eura, izvještava njemački informativni portal Westdeutscher Rundfunk .

Teoretski, takve informacije nikoga ne bi iznenadile, ali nemojmo zaboraviti da se incident dogodio na čuvanom parkiralištu, nadgledanom kamerama i opremljen visokom ogradom i kapijom na ulazu. Predstavnik lokalne policije Wolfgang Lückenkemper rekao je da se, nažalost, kriminalci ne plaše takvih prepreka, razvijajući “kreativne” metode kako bi ih zaobišli.

U tom su slučaju na parkiralište ušli s kamionom, a otišli su i s kamionom, ne sumnjajući u osoblje parkinga ili druge vozače, pa su brzo postupili, tokom noći.  

Njemačka policija i dalje traga za kriminalcima, tražeći od onih koji mogu pružiti bilo kakve informacije da se obrate lokalnom uredu na brojeve telefona +49 02921/91000.

Krađa tereta stvarni je problem za prijevoznike

Prema podacima koje je dao TAPA, u Nemačkoj se krađa kamion dešava na svakih 20 minuta – statistika koja nema smisla. Problem krađe tereta toliko je velik u Njemačkoj da je lokalna policija odlučila izdvojiti dodatna sredstva za razvoj posebnog projekta usmjerenog na suzbijanje ove vrste kriminala.

Nova divizija koja će se baviti prevencijom i kontrolom krađa kamiona naziva se “Teret” i već je aktivna.

Tako je nova grupa istražitelja osnovana u martu prošle godine u okviru policijske uprave Saska-Anhalt, a projekt je nakon toga proširen na nekoliko regija: Saksoniju, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, Brandenburg i Donju Saksoniju.

„ Partneri iz Poljske, Češke, Holandije, Francuske, Danske i Švedske sarađuju sa nemačkim vlastima u projektu Cargo. Grupa također ima podršku Europola ”- obavještava njemački transportni portal DVZ.de.

“Topla” područja nalaze se blizu istočne granice

Prema navodima vlasti, lopovi često rade na granici s Poljskom, a većina incidenata zabilježena je na njemačkim autocestama A2, A7, A9, A14 i A38.

Foto: wdr.de