U godini kada slavi jubilej ikoničnog 8-cilindričnog V-motora, Scania je pronašla onoga koji je kupio prvi kamion marke V8.

Krajem 60-ih, 81-godišnjem Henriku Olssonu bila je potrebna zamjena za kamion Scania LS76 koji će njegova kompanija koristiti za sječu u šumama zapadne Švedske. Već je potpisao ugovor kada ga je u nedjelju nazvao direktor prodaje.

„Rekao mi je da je čuo glasine o pokretanju potpuno novog V8 motora. Pitao me je da li ću biti zainteresovan da postanem prva osoba koja je kupila model LBT140 ”, priseća se Olsson.

Nije se dugo zadržao u svojim mislima. Porast snage novog modela je bio očigledan: 350 KS u poređenju sa samo 260 na LS76. „Bila mi je potrebna ta snaga da se uklopim u strme, klizave puteve prekrivene blatom. LBT140 je obećao veću sigurnost na ovim teškim putevima ”.

Međutim, prvi kamion Scania V8 od početka nije bio lak za upravljanje. Motor je bio toliko moćan da se osovina nekoliko puta razbila. “Ali, usluga Scania bila je od tada izvanredna. Zbog toga sam ostao kod ove marke, osim što je novi kamion bio vrlo dobar “, kaže Olsson.

Nakon što je vodio svoju kompaniju 20 godina, Olsson je taj posao prodao, postajući službenik udruženja prevoznika u regiji Värmland. Što se dogodilo s prvim kamionom Scania V8 ? Posle četiri godine i 600 000 km bez problema je kamion zamenjen. Njegova daljnja sudbina ostaje nepoznata do ovog trenutka.

Henrik Olsson je sada u penziji, ali je svoju netaknutu strast prema vozilima i vijestima zadržao netaknut: trenutno vozi električni automobil. „Oduvijek su me zanimale nove tehnologije. Vožnja električnim automobilom je divna. Automobil reagira odmah i potpuno je tih. Voleo bih da ga ponovo uzmem pa da vozim električne kamione. “