Jučer navečer na talijanskom A22 na austrijskoj granici red je dosegao 80 km. Žičara je trenutno dugačka 50 km. To je rezultat detaljnih inspekcija koje su izvršili Austrijanci.

Juče oko 20 redova kamiona koji su pokušali preći italijansko-austrijsku granicu stigli su sve do grada Bolzano, navodi austrijska novinska agencija APA.

Danas prije podne red je bio već dugačak 60 km (od Italijanskog grada Bressanone-a, tj. U Brixenu), a prema prometnim informacijama Verkehr AB, vozači su morali računati sa gubitkom vremena od oko 6 sati. 

Rezultat inspekcija cesta koje je jučer uvela Austrija s ciljem ograničavanja širenja koronavirusa u zemlji. Svaki vozač kamiona bio je podvrgnut kontroli na Italijanskoj granici. Prema riječima AB Verkehra, kontrole su ublažene, ali će proći neko vrijeme dok se situacija na granici ne stabilizuje.

U popodnevnim satima situacija na granici između Italije i Austrije i dalje je teška. Prema izvještajima italijanske štampe, red za kamione je dugačak 50 km. Udruženje prijevoznika Conftrasporto apelira na italijansku vladu da interveniše u Austriji. Organizacija upozorava:

Pravi rizici koje moramo istaknuti i koji mogu još više zakomplicirati ionako tešku situaciju jesu spontane, nekontrolirane manifestacije vozačkih protesta. “

Prema izvještajima njemačkih medija, vozači mogu provesti u redu od 1 do čak 2 dana.