Iz Ministarstva vanjskih poslova obavještavaju da se, prema podacima koje su prenijele lokalne vlasti Bosne i Hercegovine, zagađenje zraka (uključujući i ono prahom tipa PM 2.5) održava na vrlo visokom nivou, pri čemu se na neki način prekoračuju maksimalne vrijednosti koje WHO dopušta. stalno, 10 do 22 puta. 

Iz Ministarstva vanjskih poslova također obavještavaju da su još uvijek na snazi ​​mjere ograničavanja gospodarskih aktivnosti na području Kantona Sarajevo (gradska zabrana tranzita na glavnoj osovini Baščaršija – Nedžarići) , za vozila koja prelaze 3,5 tone i zabrana pristupa vozilima sa normama zagađenja od EURO 2 ili više . polutanata, u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža ).

Uz to, vlada Kantona Sarajevo i lokalni Institut za javno zdravstvo snažno preporučuju izbjegavanje zračnih putovanja, koliko je to moguće, jer se u narednom periodu ne očekuju promjene vremenskih prilika koje značajno smanjuju zagađenje.

Građanima se savetuje da se konsultuju ovu veb stranicu radi dobijanja ažuriranih informacija po satu, u vezi sa nivoom zagađenja suspendovanom prašinom. 

Preporučuje se i da osobe koje pate od respiratornih poremećaja u sljedećem periodu izbjegavaju putovanje u Sarajevo što je više moguće.

Najnovija mjerenja pokazuju da je indeks kvaliteta zraka (AQI) – zagađenje, u glavnim gradovima u okolini, sljedeće:

– SARAJEVO – 355 µg / m³, „periculosi“;

– LUKAVAC – 251 µg / m³, „vrlo nezdravo“;

– ILIJAŠ – 403 µg / m³, „periculosi“;

– ZENICA – 227 µg / m³, „vrlo nezdravo“;

– JAJCE – 171 µg / m³, „nezdrav“;

– PRIJEDOR – 159 µg / m³, „nezdrav“.

Građanima koji se suočavaju s teškom, posebnom situacijom, s hitnim karakterom, na raspolaganju je stalni telefon diplomatske misije u Bosni i Hercegovini: +38761428354.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime