Tužilac za sigurnost na cestama jučer je izdao smjernice za španske službe, prema kojima oni kažnjavaju manipulaciju tahografom kao zločin. Do sada je takva povreda smatrana administrativnim prekršajem. To je rezultat presude nedavno donesene na španskom Vrhovnom sudu.

Bartolomé Vargas, tužilac za sigurnost na cestama, jučer je poslao preporuke svim službama za kontrolu prometa da pojačaju inspekcije kamiona radi manipulacije tahografom i ovu praksu tretiraju kao krivično djelo 

Tokom jučerašnje konferencije za novinare u sjedištu Generalnog tužilaštva, Vargas je ukazao na presudu Vrhovnog suda iz januara prema kojoj je manipulacija tahografskim zapisima jednaka krivotvorenju službenih dokumenata. Ova presuda otvorila je put pretvaranju manipulacije u zločin gdje bi tužilaštvo trebalo poduzeti odgovarajuće mjere, navodi španski dnevnik El País .

U vezi s navedenim, vozačima koji se bave takvim aktivnostima prijeti do tri godine zatvora u Španiji , a ne, kao i do sada, 500 eura novčane kazne i 6 kaznenih poena za vozača i 4 000 eura za poslodavca . Zatvorska kazna može biti i stroža kada je u pitanju ponovljena manipulacija.

Kako javlja El País , tokom istrage mogu biti kažnjeni ne samo vozači krivi za manipulaciju, već i njihovi poslodavci. 

Prema uputama, službenici mogu uputiti pitanja poduzetnicima kako bi utvrdili da li su “sarađivali u manipulacijama” kako bi izbjegli prebrzu vožnju karata ili ubrzali rutu. Ako je to slučaj, poslodavac može biti odgovoran i za kršenje prava radnika. 

Presuda španskog Vrhovnog suda

22. januara ove godine Vrhovni sud donio je presudu u slučaju vozača koji je magnetom upravljao tahografom . Tužiteljstvo se žalilo Krivičnom vijeću Vrhovnog suda nakon presude kojom je oslobođen kamiondžija koji je prošao u okružnom sudu u Gironi. 

Vrhovni sud utvrdio je da je manipulacija tahografom kako bi falsificirala njegove zapise kako bi se izbjegla policijska i administrativna kontrola zločin falsificiranja službenih dokumenata. 

Suprotno tome, krivotvorenje isprava podliježe krivičnim sankcijama u Španjolskoj na osnovu čl. 392. Kaznenog zakona u vezi sa čl. 390.1.2º iste šifre. 

Stoga, Krivični veće Vrhovnog suda osuđen vozač kamiona na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 1 080 eura za krivično djelo falsifikovanja dokumenata . Osuđeni su stavili magnet na metalni dio senzora kretanja tahografa. Ovom radnjom uređaj je zabilježio vrijeme odmora, iako je vozač zapravo bio na putu. 

Odlukom od 22. januara španski Vrhovni sud potvrdio je stav prvostepenog suda (Okružni sud br. 5 u Đironi), koji je vozača osudio zbog krivice zbog prevare zbog krivotvorenja isprava. 

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime