Vožnja kamionom do Beča već mora biti povezana s postojanjem radara koji promatra „slijepu tačku“. Ovo se odnosi na vozila bruto mase preko 7,5 tona, uključujući kamione iz inostranstva. Potencijalna kazna je 5.000 eura ili čak 6 sedmica zatvora.

Londonske vlasti otišle su još dalje uvevši čitav sistem sa kamerama dodijeljenim za vidljivost . Stoga će od 1. marta u aglomeraciju ulaziti samo kamioni s vrlo niskim i visoko obučenim kabinama ili sa čitavim setom dodatne opreme. A ko ne ispuni ovaj uslov, kaznit će se 550 funti za prijevoznika i 130 funti za vozača.

Što je s činjenicom da mnogi proizvođači kamiona još uvijek ne nude takve predmete kao tvorničku opremu? Ovdje je odgovor na izbor neovisnih proizvođača. Na primjer, poljsko predstavništvo Renault Trucks najavilo je danas da će započeti suradnju s Brigade, specijaliziranom za ovu vrstu elektronike. Osigurati će kamere i senzore za domaće prijevoznike, a Renault Trucks će se pobrinuti za njihovu ovlaštenu ugradnju.

Na slikama možete vidjeti demonstracijski kamion sa takvom opremom kompanije Brigade. To je serija Renault Trucks T-High Sleeper, s dvije kamere u desnom prednjem uglu i jednim displejem koji ih podržava. U središnjem štitniku je skriven i senzor mrtve točke.