Od 1.9.2021. stražnji odbojnici- branici kamiona morat će udovoljavati novim zahtjevima. To je zbog poboljšanje sigurnosti u slučaju udara automobila straga.

Nova uredba EU zahtijeva da branici apsorbiraju dvostruko više energije. Zaštitna greda također treba biti niža za 10 centimetara i imati ojačane nosače. Zahvaljujući tome, stopa smrtnih slučaja uslijed udara straga trebala bi se manjiti za čak 78%.

Proizvođač Krone već je predstavio novi odbojnik koji udovoljava tim zahtjevima. U usporedbi s prethodnom konstrukcijom, razlikuje se vijčanom, a ne zavarenom strukturom. Korišteni su i kvalitetniji materijali, posebno u slučaju zatvarača. Uz to je cijela konstrukcija pocinčana i kataforezom zaštićena od korozije.

“Nuspojava” je, nažalost, bio porast težine i cijene. Krone prikolice s novim odbojnikom bit će teže 22 kilograma, a bit će i skuplje barem 200 eura. Također, vozači kamiona trebaju imati na umu da je sada branik 10 centimetara bliže tlu, dodatna briga prilikom manevritanja neravnim terenima….