Kako bi pomogao vozačima kamiona i redukovao im nivo stresa u učestalim nepovoljnim situacijama u saobraćaju, francuski proizvođač teških komercijalnih vozila Renault Trucks je u svoje proizvode uveo nove elektronske sisteme asistencije.

Zahvaljujući tom potezu, Renault serija C i K se sada može dobiti opremljen stavkama sa liste opcionala koja uključuje ponudu kamera za nadzor zbivanja u punom krugu oko vozila, čija se ilustracija prenosi na monitor postavljen na centralnom panelu.

Pored toga, kamioni su opremljeni većim brojem senzora koji alarmiraju “mučenog” vozača na opasnosti koje vrebaju u urbanoj svakodnevici, poput prilaska Biciklista, peška i sličnih, prilično bezobzirnih učesnika u saobraćaju, a koje on inače ne bi mogao da zapazi sa svog radnog mesta. Uzgred, da bi se poboljšalo vidno polje vozača, instalirana su manja prozorska okna u donjoj sekciji vrata.

Dalje, Renault je svoje kamione opremio još jednom korisnom stavkom. Sada će se ručna, parkirna kočnica automatski aktivirati pri svakom detektovanom napuštanju vozila od strane vozača, odnosno već prilikom otvaranja njegovih vrata.

Pored toga, kamioni Renaulta iz C i K serije sada mogu biti opremljeni i upozoravajućim svetlosnim i zvučnim signalima koji se emituju ka okruženju vozila. Interesantno je da je francuski proizvođač naveo da je poveo računa o tome da, prema intenzitetu delovanja, ovi sistemi mogu da nadjačaju strast zavisnika od muzike, koji čak ni tokom učešća u saobraćaju nisu u stanju da se odvoje od muzičkih slušalica.

Već sada je moguće naručiti bolje opremljene kamione francuske marke na evropskom tržištu, što je vest koja će svakako obradovati, ali i olakšati život mnogim vozačima teških komercijalnih vozila.