MAN predstavlja nove karakteristike proizvoda za svoju generaciju kamiona TG lansiranu prošle godine. Novi sistemi i verzije čine TGX, TGS, TGM i TGL još sigurnijim i jednostavnijim za upotrebu, ali i efikasnijim i digitalnijim. MAN OptiView, MAN CruiseAssist, bežična ažuriranja s MAN Nowom i nove digitalne usluge samo su neke od inovacija koje će se na tržištu pojaviti od sada do početka 2022. godine. Karakteristike koje pružaju vozačima i prevoznicima trajne koristi u svakodnevnom radu.

Glavni optički vrhunac karakteristika svih modela je odsustvo svih tradicionalnih vanjskih ogledala. Novi, opcioni sistem za zamenu ogledala MAN OptiView, koji se može naručiti od oktobra, radi isključivo sa kamerama, a takođe zamenjuje prednje ogledalo i ogledalo za rubnik.

Ukupno pet kamera prikazuje šta se događa oko kamiona na dva velika ekrana visoke rezolucije na A-stupovima i na displeju medijskog sistema. Vozač može birati između različitih opcija vida, a sve one dosljedno uklanjaju mrtvi kut, poboljšavaju vidljivost i nadasve značajno povećavaju sigurnost za ostale sudionike u prometu. Funkcije TurnAssist i LCS također su integrirane u koncept zaslona. 

Digitalno s pogledom u budućnost

Menadžeri voznog parka zadovoljni su ovim kao i širokim rasponom bežičnih ažuriranja funkcija i novim funkcijama u besplatnoj aplikaciji MAN Driver, koje takođe doprinose ukupnoj efikasnosti. MAN Perform, alat za analizu performansi vozača i vozila, također će biti nadograđen od sada do početka 2022. godine, novim funkcijama poput automatiziranih izvještaja o vozilima i vozačima i uvidom u upotrebu postojećih sistema sigurnosti i pomoći.

Digitalni sistem upravljanja održavanjem MAN ServiceCare, koji u ovoj novoj fazi proširenja djeluje kao sučelje za analizu i prijenos podataka o vozilu MAN-ovom distributeru, također nudi veliku prednost u obliku poboljšanog radnog vremena vozila. ServiceCare centar osigurava da se kupac kontaktira na vrijeme ako se u vozilu dogodi kvar.

Novi pomoćnik za izbjegavanje sudara LCCPA pruža veću sigurnost pri promjeni trake. Kao produžetak prethodnog sistema upozorenja za promjenu trake, LCS, pomoćnik intervenira kontraupravljanjem kada je sudar neizbježan. Nova funkcija MAN CruiseAssist nudi drugačiji oblik elektroničke pomoći u vožnji.

Može se koristiti za nezavisno upravljanje, kočenje i ubrzavanje TGX-a i TGS-a u saobraćaju na autoputu, čak i u gužvi. Iako vozač uvijek mora držati ruke na volanu, sistem mu oduzima puno posla i nudi značajne sigurnosne prednosti. Oba sistema bit će dostupna za TGX i TGS od jula. Pomoćnik za izbjegavanje sudara LCS prilikom promjene trake, već dostupan za TGX i TGS – bit će dostupan za naručivanje TGM-a od oktobra.

TÜV uspostavlja održivu efikasnost

Što se tiče efikasnosti, nova generacija kamiona MAN, koja je već vrlo ekonomična s uštedom goriva do 8,2 posto u odnosu na prethodnu generaciju, ide korak dalje. Nova funkcija dinamičkog podešavanja obrtnog momenta i dodatno smanjenje brzine sa EfficientRol-om dodatno smanjuju potrošnju goriva. U kombinaciji sa laganim i efikasnim MAN TipMatic 12-brzinskim mjenjačem – koji se sada koristi i u standardnim 4×2 traktorima – i poboljšanom aerodinamikom zbog odsustva svih vanjskih ogledala i dolaska nove nadstrešnice za uštedu goriva za TGX GM i GX kabine, dodatna ušteda goriva do 3,7 posto može se postići sa serijom motora D26 od 430 do 510 ks u međunarodnom transportu na velike daljine.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime