Sada možete testirati posebnu aplikaciju koju su stvorile Evropska agencija za GNSS i Europska komisija. Alat prati situaciju na granicama i očekuje se da će doprinijeti poboljšanju teretnog prometa u EU za vrijeme pandemije koronavirusa. 

Zatvaranje graničnih prelaza u schengenskom području i druge mjere za borbu protiv pandemije, iako su neophodne za spašavanje života, ozbiljno usporavaju ekonomiju i mogu značajno odgoditi prijevoz robe. Otuda inicijativa Evropske komisije i GSA, odnosno Evropske agencije za GNSS ( Global Navigation Satellite System ), koja je zajedno kreirala aplikaciju “Galileo Green Lane”. Njegov cilj je olakšati protok robe unutar EU i smanjiti vrijeme čekanja na unutrašnjim granicama Zajednice.

“Zelena traka Galileo” je, kako objašnjava GSA, alat za praćenje i olakšavanje teretnog prometa i smanjenje trajanja čekanja na granicama.

Aplikacija je već predstavljena pograničnim vlastima država članica. S druge strane, Međunarodna unija cestovnog prometa (IRU) i Asocijacija međunarodnih drumskih prevoznika (ZMPD) pozivaju vozače da testiraju alat u sklopu pilot programa. Pilot će pomoći provjeriti funkcionalnost aplikacije i pripremiti je za pokretanje u cijeloj Europskoj uniji, a to je planirano za oko 15 dana – izvještava ZMPD. 

Kako će aplikacija raditi?

Aplikacija, kako je objasnio GSA, ima dva sučelja. Prva se odnosi na tijela za nadzor granice i omogućava vizualizaciju u stvarnom vremenu opće situacije na granici između zemlje i njenih susjeda. Zauzvrat, graničari mogu prenijeti podatke u sustav, redovito pružajući aplikaciji ažuriranja prometa i vrijeme čekanja na svojim granicama. 

“Galileo Green Lane” bit će također opremljen korisničkim sučeljem koje vozačima pruža vizualizaciju granica koje su im u interesu u stvarnom vremenu putem mape koja pokriva cijelu EU i prikazuje vremena prelaska određenog za Green Lane “, objašnjava europska agencija GNSS.

Dok se vozači približavaju granici, mogu dobiti i obavijest od graničara o situaciji na prelazu.

Podaci o lokaciji vozača prikupljaju se anonimno i samo kada prilaze granici. Ovi podaci se koriste samo za ažuriranje ukupne slike granice. 

Aplikacija je dostupna samo za Android (bez registracije): https://galileogreenlane.eu/galileo_green_lane_download.php

ZMPD objašnjava 3 koraka koja treba slijediti nakon instaliranja aplikacije:

  1. Navigacijska funkcija: omogućite je u postavkama pametnog telefona
  2. Prikaži kartu: ugaoni izbornik. Provjerite situaciju na granici
  3. Konfiguracija: ugaoni meni. Izaberite između “kamiona” i “putničkog automobila”.  

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime