Njemački prevoznici pripremaju još jedan protest protiv nelojalne konkurencije.

0

Njemački prevoznici i vozači pripremaju se za treću demonstraciju u Berlinu. Štrajk je prvenstveno namijenjen skretanju pažnje na fenomen nelojalne konkurencije. Ovaj put protestna akcija treba da traje dva dana. Organizatori očekuju od 400 do 500 učesnika.

Početak protesta trebao bi biti u četvrtak, 25. marta. Konačni plan štrajka još nije spreman. Međutim, već je poznato da će kolona kamiona krenuti u 2,5 sata vožnje kroz centar grada u 10. Iako organizatori očekuju od 400 do 500 sudionika, tačan broj još nije poznat. Svrha protesta je prvenstveno skretanje pažnje na fenomen nelojalne konkurencije.

Iz tog razloga organizatori žele da konvoj kamiona dođe u berlinsko sjedište Instafreighta i Senndera. Za sada, međutim, čekaju dozvole berlinskih vlasti. Zašto su odabrane ove kompanije? Kako BLV pro Initiative naglašava, ove kompanije podržavaju posredovanje brodara iz istočne Evrope, koji snižavaju cijene teretnog prijevoza, što, prema riječima organizatora, ima negativan utjecaj na transportno tržište.

Iako se pozivi za pridruživanje štrajku redovno objavljuju na društvenim mrežama, oni nisu previše popularni. Mnogi kamiondžije tvrde da si ne mogu priuštiti dvodnevnu pauzu od posla. Drugi, s druge strane, vide male šanse za uspjeh akcije. Neki vozači, međutim, tvrde da protest ne bi trebao biti održan u Berlinu, već u Briselu, gdje su postavljene smjernice transportne politike EU.