Zbog pooštrene granične kontrole uvedene u nedjelju, ogromni redovi kamiona stvorili su se jučer ispred njemačko-češke granice. Prema novom pravilu, samo ljekari, medicinske sestre i staratelji mogu svakodnevno raditi između Češke i Bavarske.

Vozači koji prevoze robu takođe mogu preći granicu, ali moraju da podnesu test na koronavirus ne stariji od 48 sati . Pored toga, svi oni koji u Njemačku stižu preko Češke moraju predbilježiti svoj dolazak na mreži .

Iako su se jučer popodne pojavile vijesti da će i autoprevoznicima biti dopušteno preko granice bez testa – a to je ono što transportne organizacije također traže od njemačkih vlasti – još uvijek nema službenih informacija da se to stvarno dogodilo.

Tačno je da jučer popodne kamioni više nisu zaustavljani na autocesti A15 radi rastvaranja nekoliko kilometara dugog konvoja, ali vozači takođe izvještavaju da je došlo do smetnji na Subenu, Rozvadovu i Chomotuvu.

Evropska komisija osudila je njemačku štednju

Europska komisija ne želi da se zemlje vrate na korištenje zatvaranja granica prošlog marta, pa je tako osudila njemačko pooštravanje granice.

  • Strah od mutacija koronavirusa je razumljiv ”, rekla je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides za njemački list Augsburger Allgemeine. “Ali istina je da se virus ne može zaustaviti zatvorenim granicama”, rekao je, dodajući da “cijepljenje i higijenske mjere predostrožnosti jedino mogu pomoći u ovome”.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime