Njemački zakon o upotrebi elektroničkih uređaja tokom vožnje jedan je od najstrožih u Evropi. Novčanu kaznu možete dobiti ako jednostavno držite telefon ili tablet u rukama. To je dokazala policija Dortmunda koja je u utorak, 2. februara, uhvatila vozače sa nadvožnjaku na autocesti B1 i fotografiraju vozače u kabinama.

Prošle sedmice njemačka policija na autocesti B1 u Dortmundu izvela je neobičnu akciju . Policija je stajala na nadvožnjaku i gledala u kabine kamiona. Fotografirali su one vozače koji su tokom vožnje koristili elektroničku opremu, poput telefona ili pametnih telefona. Nakon takve vožnje prekršioci će dobiti prigodnu fotografiju, zajedno s kaznom od najmanje 100 eura .

Ukupno je utvrđeno 8 slučajeva kršenja zakona – neki od njih vozili su kamion težak 40 tona . Policija je podijelila fotografije dvojice prestupnika u poruci na njihovoj web stranici . Vozače toliko omete pametni telefoni da ne primjećuju policiju koja se jasno vidi na nadvožnjaku.

  • „Ometanje pažnje može dovesti do ozbiljnih saobraćajnih nesreća sa dalekosežnim posljedicama po život i zdravlje. Stoga policija kaže: klonite se svog pametnog telefona – nijedna kratka poruka nije toliko važna kao ljudski život ”, navodi se u izjavi njemačke policije.

Restriktivni zakoni u Njemačkoj

Njemački zakoni o upotrebi elektroničkih uređaja tokom vožnje vrlo su strogi. Vozač može biti kažnjen za jednostavno držanje telefona u ruci. Uz to, zabrana se odnosi čak i na stojeće kamione , ako im je motor tada uključen, a odnosi se na sve uređaje – telefone, tablete, satelitsku navigaciju ili čak konzolu za komunikaciju s kompanijom. U ovom slučaju možete koristiti samo one funkcije koje možemo poslužiti bez ulaska u bilo koji dodatni meni.

Korištenje mobilnog telefona od strane vozača tokom vožnje u Njemačkoj kažnjava se novčanom kaznom od 100 eura. Iznos kazne povećan je 2017. godine i ranije je iznosio 60 eura. Za usporedbu, u Velikoj Britaniji kazna za ovo kršenje iznosi 200 funti i 6 kaznenih bodova. U Francuskoj vozači moraju računati s novčanim kaznama od oko 135 eura i 3 kaznena boda zbog korištenja telefona. U Italiji – 1700 eura.

Nedostatak svesti ili odgovornosti?

Prema Evropskom barometru za odgovornu vožnju, više od polovine evropskih vozača navodi smetnju kao glavni uzrok cestovnih saobraćajnih nesreća . Vrijedno je napomenuti da psiholozi svaku radnju koja vozaču može omesti, uključujući upotrebu telefona, smatraju ometanjem.

Studija provedena u 11 evropskih zemalja pokazala je da:

– 97 posto ispitanika vjeruje da je slanje i čitanje SMS poruka u vožnji vrlo opasno, međutim, gotovo svaki četvrti vozač to čini,

– 49 posto vozači razgovaraju preko spikerfona, iako je to jednako smetajuće kao i jednostavna upotreba mobilnog telefona,

– 19 posto ispitanika koristi pametni telefon ili neki drugi alat tokom vožnje kako bi informacije prenio drugim vozačima.

Vrijedno je napomenuti da je u svim zemljama u kojima je sprovedena ova studija strogo zabranjena upotreba telefona tokom vožnje. To znači da se utvrdi da je više od svakog 4. vozača prekršilo zakon.

Pregled vozača u Njemačkoj

Kampanja preleta nije bila usmjerena samo na vozače koji koriste telefone u vožnji. Policija je takođe obratila pažnju na brzinu, prisebnost i poštivanje drugih pravila vožnje. Tokom provjere policajci su zadržavali vozače koji su bili pijani ili čak pod uticajem droge, vozeći bez pojaseva ili prekoračujući dozvoljenu brzinu.

  • „Sjedište policije u Dortmundu želi trajno smanjiti broj prometnih nesreća, povreda i smrtnih slučajeva. Stoga će se provjere ove vrste provoditi u budućnosti, – rekla je njemačka policija.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime