Nikola Motor Company, je kao odgovor na sve veći interes kupaca u Evropi, kreirao električni tegljač sa gorivim ćelijama nazvan Tre.

„Ovaj kamion je pravi dugolinijski tegljač za Evropu. To će biti prvi evropski komercijalni tegljač  sa nultom emisijom koji se isporučuje sa rekuperativnim kočenjem, upravljanjem, 800V baterijama i gorivnim ćelijama snage 120 kW, što je potrebno za stvarnu autonomiju nivoa 5. Očekujemo da će proizvodnja za Evropu započeti u isto vrijeme kao i američka verzija tokom 2022-2023. godine“ tvrdi  Trevor Milton, osnivač i direktor kompanije Nikola Motor.

Nikola Tre će biti dostupan sa konfiguracijama 6×4 ili 6×2, snagom od 500 do 1.000 KS, te dosegom od 500 do 1.200 km, u zavisnosti od opcija. Također, dimenzijama će zadovoljavati Evropske standarde.

Testna faza u Evropi će, kako je planiano, započeti 2020. godine u Norveškoj, a istovremeno Nikola taži odgovarajuću lokaciju za pokretanje proizvodnje u Evropi.

Naime, Nikola trenutno sarađuje sa norveškom kompanijom Nel Hydrogen iz Osla, koja će dizajnirati i proizvesti hidrogenske stanice u SAD-u.

„Nel je uradio dobar posao sa dizajniranjem hidrogenskih stanica u SAD-u. Radićemo sa Nelom i dalje, da osiguramo resurse za strategiju rasta u Evropi. Čeka nas veliki posao, ali sa pravim partnerima mi to možemo ostvariti“ rekao je Kim Brady, finansijski direktor Nikola Motor Company.

Do 2028. godine, Nikola planira izgraditi više od 700 hidrogenskih stanica širom SAD-a i Canade. Svaka stanica će biti sposobna da proizvede 2.000 – 8.000 kg hidrogena dnevno. Nikoline evropske stanice će se početi graditi 2022., a prema planovima, do 2030. godine, pokrile bi veći dio Evrope.

Evropski flotni kupci, koji planiraju nabaviti više od 10 ovakvih tegljača, svoje narudžbe mogu obaviti putem e-maila.