Iveco, FPT Industrial i Nikola Corporation su već najavili  početak saradnje  i neke planove sporazuma o zajedničkom ulaganju uspostavljenog kako bi se ubrzala transformacija industrije prema nultoj emisiji za klasu teških teretnih vozila u Sjevernoj Americi i Evropi, usvajanjem novih tehnologija.

Kao prvi rezultat na početku ove saradnje, nastala je maketa prvog vozila Nikola TRE, koja pokazuje kako bi mogao izgledati električno pokretan kamion budućnosti.

Vozilo se zasniva na osnovi Iveco S-Way, predstavljenog u Mardidu, a koji već sada nailazi na dobar prijem kupaca i industrijskih stručnjaka. Nikola TRE objedinjuje naprednu elektrinčnu pogonsku tehnologiju i vlastiti infotainment sistem nove generacije.

Ovo objedinjenje Nikola dizajna u Iveco S-Way zajednički su proveli Nikola i Italdesign u sjedištiu u Moncalieriju (Torino) – integracija dizajna prirodna je posljedica partnerstva. Naime, Nikola je još protekle godine predstavio dizajnerske ideje  a prva maketa predstavljena je u Scottsdaleu u Arizoni, u aprilu ove godine.

Za počketa, predstavljena je maketa vozila, tegljača za regionalni transport, Nikola TRE 4×2, sa dosegom od 400 km i dinamičkim performansama jednakim, ili boljim u odnosu na adekvatan model sa dizelskim motorom.

Planirano je da ovakvo vozilo ima modularni sistem baterija, ukupnog kapaciteta do 720 kWh, koji se može prilagoditi različitim potrebama korisnika. Električni pogonski agregat isporučivaće trajnu snagu od 480 kW uz maksimalnih 1.800 Nm obrtnog momenta.

Nikola TRE će također biti dostupan u rigidnim verzijama, te konfiguracijama sa dvije i tri osovine, kao i sa ukupnom dopuštenom masom (GVW – gross vehicle weight) od 18 do 26 tona za gradsku distribuciju i komunalne misije.

Nikola TRE će imati novi infotainment sistem koji se zasniva na vlastitom Nikolinom operativnom sistemu koji integriše funkcije zabave i navigacije, kao i kontrole za većinu funkcija vozila. to uključuje kontrolu klima uređaja, podešavanje ogledala, podešavanje visine ogibljenja, sistem kamera sa likom od 360°, navigaciju, Bluetooth audio sistem, različita podešavanja i administrativnu dijagnostiku vozila.

Vozilo koristi Bluetooth tehnologiju niske energije da bi stvorila sigurnu vezu između vozila i korisničkog mobilnog uređaja. Ovo omogućuje i otključavanje pametnog sistema za ulazak (otključavanje) bez ključa, kada se vozač približi vozilu. Sistem čak može prilagoditi različita podešavanja, kao što su visina kliransa i unutrašnja temperatura, prema željama vozača.

Ostavite komentar

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime