Kompanija Nikola Motor objavila je 6. februara da će sljedeći model Tre biti pravljen u Evropi. Buduća proizvodnja Nikola Tre odvijat će se u tvornici Iveco u Ulmu.

U prvoj fazi projekta, joint venture kompanija ulaže 40 miliona eura u modernizaciju proizvodnog pogona, koji je fokusiran na završnu montažu vozila. Proizvodnja bi trebala započeti u prvom kvartalu 2021. godine.

Nikola Tre dokazuje se kao najnapredniji kamion na svijetu i nastavit će postavljati standarde za vozila s nultom emisijom u budućnosti, rekao je Trevor Milton, izvršni direktor kompanije Nikola. Odluka o masovnoj proizvodnji Tre u Ulmu dobar je primjer kako se mogu stvoriti radna mjesta, mogu se promovirati inovacije, mogu se ponuditi novi dobavljači dijelova bez emisija, a drugi se proizvođači originalnih proizvođača mogu koristiti kao modeli. Svijet je spreman za teretni promet bez emisija štetnih plinova, a zajedničko poduzeće Nikolaev-Iveco isporučit će prvo.

Prvi modeli koji su ušli u proizvodnju su kamioske jedinice s pogonom 4 × 2 i 6 × 2 s modularnim i skalabilnim baterijama kapaciteta do 720 kWh i električnim pogonskim sklopom koji pruža kontinuiranu snagu do 480 kW, rekao je. Milton.

Nikola Tre, koji je trenutno u razvoju, zasnovan je na novoj Iveco S-Way platformi i integriše Nikola truck tehnologiju, upravljačke sisteme i sisteme za zabavu. Očekuje se da će testovi početi sredinom 2020. sa prototipima, koji će biti predstavljeni na IAA 2020 u Hanoveru u septembru.

Pomoću naših proizvodnih lokacija svjetske klase u Madridu i Valladolidu (Španjolska) gdje se proizvodi Iveco S-Way, možemo ubrzati konačnu montažu, integraciju pogona i vrhunsku prilagodbu Nikole Tre za pravovremeno pokretanje tržišta 2021. godine, rekao je Gerrit Marx, predsjednik komercijalnih i specijalnih vozila u kompaniji CNH Industrial.

Nikola je napomenuo da je proizvodno zajedničko ulaganje dio šireg partnerstva koje je uspostavljeno kako bi se ubrzao prijelaz s industrije na “emisijsku neutralnost” za teške kamione 8 klase u Sjevernoj Americi i Europi korištenjem tehnologije gorivnih ćelija. Glavni fokus suradnje je korištenje odgovarajućeg znanja pojedinih partnera za uspješnu uporabu teških teretnih vozila bez emisija i potpunu revoluciju industrije.